Članak

BIVŠI PREMIJER HRVATSKE

Ivo Sanader postao šef zatvorske knjižare

Sanader više nije u Remetincu zbog uzornog ponašanja, ali i narušenog zdravlja.

(Patria) - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader postao je šef knjižare u zatvoru Lipovica, potvrđeno je za Dnevnik Nove TV.

Sanader nije zaposlenik, već i dalje zatvorenik - zadužen za kulturno uzdizanje ostalih zatvorenika. Iz Remetinca je prebačen u Lipovicu i sada se njegova odbrana nada da je to prvi korak ka slobodi.

Sanader više nije u Remetincu zbog uzornog ponašanja, ali i narušenog zdravlja.

- Gospodin Sanader se već par mjeseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sistem, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uslovima nego što je bio prethodno - objasnio je njegov advokat Čedo Prodanović.

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom.

Zatvorenici imaju stalnu medicinsku zaštitu - ljekara i dvije sestre - i brojne druge pogodnosti.

- To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kafu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka - kaže Prodanović.

Zatvorenici sami kuhaju pod paskom strukovnog učitelja. Kaznionica ima teretanu, ali i knjižaru, za koju je odnedavno zadužen upravo Sanader.

- Ja sam bio kod njega jednom. Tad to još nije radio, ali očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika - istakao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, Sanader nikada nije klonuo duhom, iako je iza rešetaka proveo gotovo deceniju.

- On je čvrst, izdržavao je puno teže uslove, tako da tek sada nema problema. Naravno da prati politiku, ali nismo se bavili previše s politikom - navodi Prodanović.

Objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina. Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravomoćno oslobođen.

O novim uslovima u kojima živi bivši premijer izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

- Preseljenje u ovakav poluotvoreni tip zatvora svojevrsna je priprema za izlazak na slobodu. Zatvorenici imaju slobodu osmosatnog boravka izvan kaznionice u samom mjestu.

Poštuje li zatvorenik sve uslove tokom izlaska, nakon toga stječe pravo i odlaska na vikend kući. Nema sumnje da će Ivo Sanader, s obzirom na njegovo uzorno vladanje, vrlo brzo steći to pravo, tako da bismo ga relativno brzo mogli za vikend vidjeti u Zagrebu.

U hrvatskom zatvorskom sistemu najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne, a može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a taj uslov Sanader će zadovoljiti polovinom ove godine.

Sanaderov advokatski tim podnio je i ustavnu tužbu zbog objedinjene kazne od 18 godina za koju smatraju da je previsoka jer je donesena u trenutku kada sud nije znao za neke okolnosti koje se odnose na njegovo zdravstveno stanje.

Ako tužba urodi plodom, on bi mogao na slobodu puno ranije nego što se i sam nadao - objasnio je Čorkalo.

#Hrvatska #ivosanader #zatvor #Region