Članak

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu predstavio poslijeratni plan za Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je jučer svoj prvi zvanični plan za Pojas Gaze "dan poslije" završetka rata.

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je jučer svoj prvi zvanični plan za Pojas Gaze "dan poslije" okončanja rata.

Netanyahu je naveo da će Izrael zadržati sigurnosnu kontrolu nad palestinskim teritorijama, kao i da će rekonstrukcija razorenih oblasti ovisiti od demilitarizacije, prenosi RSE.

Palestinci odbacili plan

Plan, koji objedinjuje niz poznatih izraelskih pozicija, naglašava Netanyahuov otpor stvaranju palestinske države koju vidi kao sigurnosnu prijetnju, bez eksplicitnog isključivanja mogućnosti te države u nekoj budućoj fazi.

Palestinski zvaničnici odbacili su Netanyahuov plan, ocijenivši ga osuđenim na neusjpeh.

- Kada je u pitanju "dan poslije" u Pojasu Gaze, Netanyahu iznosi ideje za koje dobro zna da nikada neće uspjeti - rekao je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan novinarima u libanskoj prijestonici.

U dokumentu, koji je proslijeđen članovima sigurnosnog kabineta kao osnova za diskusiju, a ne kao program, predlaže se da Izrael zadrži sigurnosnu kontrolu nad svim teritorijama zapadno od Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze - oblasti na kojima Palestinci žele da imaju nezavisnu državu.

Plan je predstavljen u jeku intenzivnih međunarodnih poziva da se okončaju borbe koje su uništile velike dijelove Pojasa Gaze i da se ožive napori za uspostavljanje palestinske države uz Izrael.

Američki predsjednik Joe Biden, glavni saveznik Izraela, rekao je da samo rješenje dvije države može donijeti dugoročni mir i da je angažovan u intenzivnim diplomatskim naporima da izgradi podršku među regionalnim i drugim državama.

Nekoliko sati nakon što je predstavljen plan, državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je da je proširenje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u suprotnosti s međunarodnim pravom, naznačivši povratak dugogodišnjoj američkoj politici po tom pitanju, koju je promijenila prethodna administracija Donalda Trumpa.

- Gaza... ne može biti platforma za terorizam. Ne bi trebalo biti izraelske ponovne okupacije Gaze. Veličina teritorije Gaze ne bi trebalo da se smanji - izjavio je Blinken u Buenos Airesu, gdje je prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova G20.

U navedenim dugoročnim ciljevima, Netanyahu je odbacio "jednostrano priznanje" palestinske države, te poručio da će rješenje s Palestincima biti postignuto samo direktnim pregovorima između dvije strane, bez navođenja ko će biti palestinska strana.

"Demilitarizacija i deradikalizacija"

Za Gazu predlaže da se administrativna kontrola Hamasa zamijeni lokalnim predstavnicima "koji nisu povezani s terorističkim zemljama ili grupama", postavljajući demilitarizaciju i deradikalizaciju kao ciljeve koje treba ostvariti u srednjem roku.

U planu nije elaborirano kada će ta posredna faza početi, niti koliko će trajati, ali uslovljava obnovu Pojasa Gaze, čiji su veliki dijelovi uništeni u izraelskoj ofanzivi, potpunom demilitarizacijom te oblasti.

Jučer su također nastavljeni pokušaji da se dođe do pauze u borbama kako bi se omogućio povratak nekih od 134 taoca koje drži Hamas, uoči svetog muslimanskog mjeseca ramazana koji počinje u martu.

Izraelski ministri rekli su da će Izrael, ako se ne postigne dogovor, pokrenuti dugo očekivanu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

Advokatica za ljudska prava i saradnica Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir Zaha Hasa smatra da će Netanyahuovim planom, ako bude sproveden, Palestinci u Gazi biti potpuno zavisni, bez nade u ostvarenje svojih nacionalnih aspiracija.

- To očigledno nije plan o kojem je Bidenova administracija razgovarala s arapskim vladama - rekla je ona.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa naglašava da je na propast osuđen i Netanyahuov prijedlog, ali i svi drugi izraelski planovi kojima se nastoji promijeniti geografska i demografska stvarnost u Gazi.

- Ako je svijet istinski zainteresovan za sigurnost i stabilnost u regionu, mora da okonča izraelsku okupaciju palestinske zemlje i prizna nezavisnu palestinsku državu s Jerusalemom kao prijestonicom - kazao je portparol Nabil Abu Rudejneh.

Da bi osigurao kontrolu nad Pojasom Gaze, Netanyahu predlaže da Izrael bude prisutan na granici Gaze i Egipta na jugu enklave i da sarađuje s Egiptom i SAD-om u toj oblasti kako bi spriječio pokušaje krijumčarenja, uključujući i prijelaz Rafa.

Planom se također poziva na zatvaranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), koju je Izrael više puta optuživao da pruža pokriće Hamasu i da se zamijeni drugim međunarodnim humanitarnim grupama.

#BenjaminNetanyahu #gaza #izrael #Palestina #PojasGaze #svijet