Članak

PRISTUPNI PREGOVORI

HDZ BiH domaćin sastanka koalicije 27. februara, Dodik najavio 'finalizaciju nekih detalja'

(Patria) - Predsjednik Rs-a Milorad Dodik najavio je za narednu sedmicu novi sastanak državne koalicije u Mostaru čiji će domaćin biti HDZ BiH.

"Imat ćemo sastanak u utorak popodne da finalizujemo neke detalje", kazao je Dodik na press konferenciji nakon povratka iz Bjelorusije i Rusije.

Dodao je da postoje kontakti sa ljudima iz EU, a u kontekstu eventualne odluke o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU. No, zakoni koji su traženi od BiH još uvijek nisu usvojeni.

Dodik je kazao da Apelaciono odjeljenje Suda BiH može da odlučuje samo po zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština BiH.

"Mi ćemo odlučiti gdje će biti u Rs, a ne oni. Tako da ne znam šta će biti. Mi vodimo ozbiljnu politiku. Ako neće da prihvate neka stoji ovako", kazao je Dodik.

On je proteklih dana imao sastanke sa predsjednicima te dvije države Aleksandrom Lukašenkom i Vladimirom Putinom.

"Ovaj put u Rusiju i susret s Putinom nema ništa drugo već da pojača naše odnose. Mi smo rekli da ne želimo da gledamo članstvo u NATO-u i to nije stvar Putina već nas. Mi ne vidimo benefite koje možemo da dobijemo. Nije to priča o Putinu. Ohrabrili smo i predsjednika Putina da njihove kompanije nastave s ulaganjima. Najveći investitor na području BiH je bila Ruska Federacija i to neki žele da sakriju. Mi smo rekli da želimo gas za BiH po istim uslovima", kazao je Dodik.

#HDZ #koalicija #MiloradDodik #Mostar #BiH