Članak

PUT BIH U EU

Čović u Zagrebu s Plenkovićem: Opet Izborni zakon stavlja na prvo mjesto, prioritetne zakone naziva ostalim!?

I tako to istrajno radi, dok Trojka pokušava balansirati

(Patria) - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a sastao se danas s premijerom Hrvatske
Andrejom Plenkovićem. Čović je otputovao u Zagreb odakle je ponovo izgovorio staru mantru u vezi s putem BiH ka EU, ističući Izborni zakon BiH kao glavni među uvjetima za put BiH u EU, a što uopće ne odgovara stvarnosti.


"U Zagrebu smo govorili o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim prilikama i europskom putu BiH. Izborni zakon i preostali reformski preduvjeti žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora ključno je za EU i BiH", napisao je Čović na mreži X.


Za Dragana Čovića je Izborni zakon prioritet svih prioriteta, stavlja ga na prvo mjesto, a ostale važne reformske zakone naziva 'ostalim' ne želeći ni precizirati o čemu je riječ.

I tako to istrajno radi, dok Trojka pokušava balansirati, a Evropa pokušava spasiti BiH smanjivanjem liste prioriteta. No, Izborni zakon BiH nije ni jednoj listi, ali Čović bez tih izmjena ne učestvuje u izradi drugih prioritetnih zakona.

Napredak u reformama, tačnije, zakone o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o sukobu interesa i o sudovima se očekuje. Istakla je to nedavno i generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, ali Čović iz Zagreba jasno pokazuje da njega ništa mimo Izbornog ne zanima.


#AndrejPlenković #DraganČović #IzborniZakon #BiH