Članak

HUMANITARNE AGENCIJE

SZO planira još evakuacija iz bolnice u Gazi, umrli se pokopavaju u krugu bolnica

(Patria) - Humanitarne agencije se nadaju da će evakuisati oko 140 pacijenata zaglavljenih u bolnici Nasser u Gazi, rekao je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u četvrtak, dok su palestinske vlasti izvijestile da su se izraelske trupe povukle iz kompleksa, a zatim ponovo upale u isti, javlja Reuters.

Medicinski timovi pokopali su u krugu bolnice 13 pacijenata koji su umrli jer objekat nije imao struju i kiseonik, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

SZO kaže da je bolnica u Khan Younisu, koja je druga po veličini u Gazi i ključna je za osakaćene zdravstvene usluge na toj teritoriji, prestala s radom prošle sedmice nakon izraelske opsade nakon koje je uslijedio napad. SZO i partneri do sada su izveli tri evakuacije iz bolnice, posljednju u srijedu, prebacujući ukupno 51 pacijenta u južnu Gazu, rekao je Ayadil Saparbekov
iz agencije UN na brifingu za novinare.

„SZO će nastaviti da pokušava da evakuiše te kritično bolesne i teško ranjene pacijente iz bolnice Nasser u druge bolnice na jugu, uključujući terenske bolnice koje su uspostavljene u Rafi“, rekao je Saparbekov.

„Međutim, to je veoma teška i rizična misija“, dodao je.

Izraelske snage povukle su se iz bolnice, pozicionirajući se u blizini i sprečavajući kretanje do nje i iz nje prije nego što su je ponovo upali, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze. Iz Izraela nije bilo komentara. Broj pacijenata koji su ostali u bolnici Nasser mijenjao se iz sata u sat jer su neki ljudi otišli da pobjegnu od borbi, a drugi su podlegli ranama, rekao je Saparbekov.

Ministarstvo zdravlja Gaze je u ranijem saopštenju u srijedu navelo da 110 pacijenata čeka na evakuaciju. Rečeno je da je osam pacijenata u Nasseru umrlo zbog nedostatka struje i kiseonika četiri dana ranije i da su njihova tijela počela da se raspadaju, što predstavlja opasnost za druge pacijente.

Kada je SZO vršila dosadašnje evakuacije, uočila je četiri doktora i medicinske sestre u bolnici Nasser zajedno sa desetak volontera koji pomažu medicinskom osoblju da održi pacijente u životu, rekao je Saparbekov. Osoblje još nije uspjelo ponovo priključiti glavni generator.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da u kompleksu nedostaje hrane, vode za piće i medicinskih potrepština, te da su prizemlja poplavljena kanalizacijskom vodom. Četiri i po mjeseca nakon što je Izrael započeo svoju kampanju u Gazi samo 13 od 34 bolnice palestinske enklave funkcioniše na djelimičnom ili minimalnom nivou. Stanovništvo Gaze od 2,3 miliona suočava se s akutnom glađu i širenjem bolesti u humanitarnoj krizi koju humanitarci opisuju kao neviđenu.

Većina stanovnika Gaze je raseljena i nagurana na jugu pojasa oko Rafaha, blizu granice s Egiptom. Izrael kaže da Hamas koristi bolnice za zaklon. Hamas to poriče i kaže da optužbe Izraela služe kao izgovor za uništavanje zdravstvenog sistema.

#BolniceUGazi #Evakuacija #Gaza #HumanitarnaKatastrofa #Svijet