Članak

SAN FRANCISCO

Biden razgovarao s udovicom i kćerkom Alekseja Navaljnog

Američki predsjednik Joe Biden sastao se jučer sa suprugom i kćerkom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kako bi im izrazio svoje saučešće, objavila je Bijela kuća.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden sastao se jučer sa suprugom i kćerkom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kako bi im izrazio svoje saučešće, objavila je Bijela kuća.

Biden je tokom sastanka u San Franciscu "izrazio divljenje Navaljnijevoj izuzetnoj hrabrosti i njegovom naslijeđu u borbi protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusiju u kojoj se vladavina zakona podjednako primjenjuje na sve", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Tokom razgovora s Julijom i Dašom, Biden je naglasio da će se Aleksejevo naslijeđe "nastaviti kroz ljude širom Rusije i širom svijeta koji će oplakivati njegov gubitak i boriti se za slobodu, demokratiju i ljudska prava".

Američki predsjednik je također potvrdio da će SAD danas objaviti novi veliki paket sankcija Rusiji, kao odgovor na smrt Navaljnog, represiju i agresiju Rusije i njen rat u Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

Najnovije kaznene mjere bit će usmerene na niz stvari, uključujući odbranu i industrijske baze zemlje, zajedno s izvorima prihoda za ekonomiju, saopštio je ranije savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Ruska zatvorska služba saopštila je da je Navaljni (47) pao u nesvijest i iznenada preminuo u petak poslije šetnje u kaznenoj koloniji "Polarni vuk" iznad Arktičkog kruga.

Aleksejeva majka Ljudmila rekla je jučer da vlasti pokušavaju da je natjeraju da tajno sahrani sina.

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da ruske vlasti trebaju da vrate tijelo Navaljnog njegovoj majci, kako bi ona mogla "na pravi način obilježiti hrabrost i odvažnost svog sina".

#AleksejNavalny #JoeBiden #Rusija #SAD #Svijet