Članak

REDOVNI RAD NE TRPI POSLJEDICE

Privremeni Upravni odbor KCUS-a o odbijenici Ismetu Gavrankapetanoviću: Ispitat ćemo argumente Ministarstva zdravstva FBiH

(Patria) - Zbog velike zainteresiranosti javnosti u BiH u vezi sa izborom Generalnog direktora KCUS-a, Privremeni Upravni odbor KCUS-a objavio je saopćenje u kojem navodi da je jučer (srijeda) zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem ih informiraju da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof.
dr Ismeta Gvarankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

"Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu suglasnost Federalnog ministra zdravstva. Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo", kaže se u saopćenju Privremenog Upravnog odbora KCUS-a.

Dodaju: "Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje. Privremeni upravni odbor i v.d. generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata. Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da Privremeni upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti".

#FederalnoMinistarstvoZdravstva #FunkcioniranjeKCUSa #IsmetGvarankapetanović #KCUS #LiječenjePacijenata #ProceduraDavanjaSaglasnosti #RedovnaSjednica #UpravniOdbor #BiH