Članak

ZASTUPNICA SNSD-a

Vulić bahata i pismeno: Ko je ćelavi policajac i šta će OSCE na suđenju Dodiku!?

MUP KS najavio je novčanu kaznu, a Vulić je dobila policijsku zaštitu (!?)

(Patria) - Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić nedavno je tokom suđenja Miloradu Dodiku pokazala elementarno nepoštivanje institucija države BiH, naših građana, bahatost i nekulturu.

MUP KS najavio je novčanu kaznu, a Vulić je dobila policijsku zaštitu (!?) koja bi mogla trajati dok Direkcija za korodinaciju policijskih tijela ne dobije izvještaje sigurnosnih agencija je li joj narušena lična sigurnost.

No, osim javnog bahaćenja ispred zgrade Suda, Vulić je i pismeno pokazala bahatost, pa je uputila niz pitanja Sudui BiH, ali i Vijeću ministara BiH u vezi samih procedura tokom suđenja. U njima je pokazala neznanje i raskošnu nekulturu.

Tako je kao zastupnica Vulić bukvalno postavila sljedeće pitanje:

„Ko je ćelavi policajac koji je zalegao u stolicu kao da je na plaži i duvao u vrat Miloradu Dodiku. Po kom zakonu i podzakonskom aktu se sudski policajci ponašaju da nepoštovanjem prema predsjedniku Republike srpske“.

Vulić pisala Vijeću ministara BiH

Naravno, da joj je odgovoreno da Sudska policija radi u skladu sa zakonom, a da je policijski službenik sjedio na mjestu predviđenom za osiguranje između tima tužitelja i prvoosumnjičenog Milorada Dodika, te je negirao bilo kakvo nepoštovanje prema Miloradu Dodiku i ’duvanje za vrat’, naglašavajući da je samo obavljao svoj posao.

Smeta Sanji Vulić i predstavnik OSCE-a koji prati tok postupka, pa je Minka Kreho, v.d. predsjednica Suda BiH morala pojašnjavati Vulić kako je sve u skladu sa zakonima.

“Obavještavamo Vas da prema Daytonskom mirovnom sporazumu, mandat Misije OSCE-a u BiH, između ostalog, obuhvata i pažljivo praćenje situacije u oblasti poštivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. U okviru tog mandata, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini prati suđenja u okviru krivičnih postupaka koji se vode pred svim sudovima u BiH od 2004. godine.

Sveobuhvatni program Misije, posvećen praćenju sudskih postupaka, služi kao osnov za rad Misije na pitanjima iz oblasti vladavine prava, a sve u cilju unapređenje nezavisnosti i nepristranosti pravosuđa, kao osnovnu garanciju prava na pravidno suđenje. Shodno navedenom, predstavnica OSCE-a je u skladu sa programom i mandatom Misije OSCE-a u BiH, u svojstvu posmatrača prisustvovala suđenju”, pojasnila je Kreho.


#MiloradDodika #SanjaVulić #SNSD #suđenje #BiH