Članak

GRADI CRKVU U BOŠNJAČKOM SELU

Stanovnici MZ Osatica pisali OHR-u, ambasadama, EU: Radikalni monah Babić u Srebrenici narušava odnose Bošnjaka i Srba

(Patria) - Stanovnici Mjesne zajednice Osatica uputili su javni proglas i upozorenje na više adresa uključujući OHR, EUSR, Ambasade SAD i Velike Britanije, SPC u Srbiji, Mitropoliju dabrobosansku, Rijaset IZ u BiH, Opštinu Srebrenicu.

U dopisu ovim institucijama priložili su i više od 90 potpisa stanovnika MZ Osatica. Napominju da je Osatica prije rata imala tridesetak sela u kojima je živjelo više od 6.000 stanovnika, većinski Bošnjaka.

„U mjesnoj zajednici Osatica prije rata je bila i crkva u selu Karno, koja u ratu nije srušena do temelja, kao što je to bio slučaj sa svim džamijama na ovom području. Nakon rata crkva je renovirana i proklamovana u manastir. Dolaskom izuzetno radikalnog monaha Luke Babića koji ne krije svoju mržnju prema Bošnjacima (čemu svjedoči niz medijskih informacija o njegovim radikalnim postupcima i dovođenjem radikalnih skupina iz Srbije, Rusije i drugih mjesta iz entiteta Rs na što su ogorčeni i rijetki lokalni Srbi), počinje ciljano narušavanje odnosa Bošnjaka i Srba na ovom prostoru“, navodi lokalno bošnjačko stanovništvo.

Kažu kako je uz pomoć entitetskih institucija i načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, monah Babić zatražio i pod nepoznatim okolnostima dobio u posjed nekadašnji objekat „Pošte srpske“ u mjestu Kragljivoda koji rekonstruiše u pravoslavnu crkvu.

„Objekat se nalazi pored bošnjačkog šehidskog spomen obilježja Kragljivoda i pedesetak metara od kuće bošnjačke porodice Nukić“.

Kažu da ovim proglasom žele upoznati javnost, državne i entitetske institucije, SPC, i načelnika općine o aktivnostima koje provodi sveštenik.

„Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali se protivimo gradnji crkve u mjestu gdje nema niti jednog pravoslavnog vjernika. Namjera Luke Babića je narušavanje naših dobrih odnosa, a što je pokazao 6. januara na Badnji dan kada je na ovoj lokaciji držao liturgiju, uz puštanje nacionalističkih pjesama i cjelodnevnu pucnjavu. Zbog toga ćemo podnijeti krivičnu prijavu, jer je i policija (koja je došla po našoj prijavi) svjedočila događaju, ali ništa nije poduzela“, navodi se u dopisu.

Potpisnici ovog dopisa i mještani MZ Osatica traže od općinskih organa da kažu kako je Babić dobio objekat, započeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu i ko je dao dozvolu za građenje.

„Apelujemo na uvaženu SPC da svojim autoritetom zaustavi mrziteljski odnos sveštenog lica, koje svojim ponašanjem narušava ugled i crkve i srpskog naroda. Pozivamo uvaženi Rijaset IZ u BiH da putem Međureligijskog vijeća ovaj problem pokuša riješiti na nivou vjerskih zajednica.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da, ukoliko je Opština Srebrenica izdala dozvolu za građenje, istu poništi kao što je to učinio nekadašnji visoki predstavnik kada je na bošnjačkoj zemlji u Potočarima bila započeta gradnja crkve“, navode u dopisu.


#Bošnjaci #LukaBabić #Srebrenica #BiH