Članak

NEMA DOGOVORA

Predstavnički dom PS BiH zasjeda 28. februara, na dnevnom redu nema Zakona o sukobu interesa niti Zakona o sudovima

(Patria) - Naredne sedmice 28. februara bit će održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na dnevnom redu nema tzv. eropskih zakona, Zakona o spriječavanju sukoba interesa niti Zakona o sudovima. Državna koalicija još uvijek nije dogovorila gdje će biti sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Kada je riječ o Zakonu o spriječavanju sukoba interesa, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prošle sedmice je kazao kako radna grupa koja je formirana nije postigla dogovor.

Na dnevnom redu su tako Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je već usvojen u Domu naroda na inicijativu Marine Pendeš, a radi se o potrebi obaveznog potvrđivanja generalskog kora i pred Parlamentom što sada nije slučaj.

Pred zastupnicima je i Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Denis Zvizdić, no ovaj zakon sigurno neće dobiti potrebnu entitetsku većinu.

Također, na dnevnom redu je i nekoliko zastupničkih inicijativa među kojima i ona Šemsudina Mehmedovića da se 15 državnih institucija obavezuje da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

#koalicija #Parlament #sjednica #zakoni #BiH #politika