Članak

SUD U LONDONU

U martu odluka o izručenju Assangea SAD-u

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange mogao bi najranije u martu saznati za odluku dvoje sudija Višeg suda u Londonu o njegovom izručenju SAD-u zbog optužbi za špijunažu.

(Patria) - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange mogao bi najranije u martu saznati za odluku dvoje sudija Višeg suda u Londonu o njegovom izručenju SAD-u zbog optužbi za špijunažu.

Poslije dva dana rasprave pred Višim sudom, na kojoj su Assangeovi advokati tvrdili da bi njegovo izručenje SAD-u bilo "flagrantno uskraćivanje pravde", sudije su saopštile da će uzeti vremena da razmotre presudu, objavio je Associated Press.

Američki advokati rekli su da je Assange ugrozio živote i otišao dalje od novinarstva u pokušaju da traži, ukrade i neselektivno objavi povjerljive dokumente američke vlade.

Assangeovi advokati zatražili su od Višeg suda da mu odobri novu žalbu na izručenje, ali se odluka ne očekuje prije marta.

Ako sudije Victoria Sharp i Jeremy Johnson donesu odluku protiv Assangea, on može da zatraži od Evropskog suda za ljudska prava da blokira njegovo izručenje, prenosi RSE.

Njegove pristalice, pak, strahuju da bi mogao biti izručen u SAD prije nego što Evropski sud bilo šta odluči, jer je britanska vlada već potpisala nalog za ekstradiciju.

Assangeu se na teret stavlja 17 optužbi za špijunažu i jedna za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja gomile povjerljivih američkih dokumenata prije skoro 15 godina na svojoj web stranici.

#JulianAssange #London #SAD #Svijet