Članak

NETANYAHU ZADOVOLJAN

Izraelski parlament odbacio jednostrana priznanja palestinske države

Izraelski parlament jučer je velikom većinom glasova podržao prijedlog premijera Benjamina Netanyahua koji se protivi bilo kakvom jednostranom priznanju palestinske države.

(Patria) - Izraelski parlament jučer je velikom većinom glasova podržao prijedlog premijera Benjamina Netanyahua koji se protivi bilo kakvom jednostranom priznanju palestinske države.

Glasanje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je list The Washington Post objavio informaciju da administracija predsjednika SAD Joea Bidena i grupa arapskih zemalja rade na sveobuhvatnom planu za dugoročni mir između Izraela i Palestinaca.

Taj plan uključuje čvrst vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države, navodi se u izvještaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izraelski parlament jučer je Netanyahuov prijedlog podržao sa 99 glasova "za" od 120 poslanika.

"Ovo značajno glasanje naglašava našu kolektivnu odlučnost", napisao je Netanyahu na društvenoj mreži X, istakavši da je glasanje "snažna poruka" međunarodnoj zajednici.

Prijedlog koji je izglasan u parlamentu navodi da će do rješenja morati da se dođe "isključivo putem direktnih pregovora između strana i bez ikakvih preduslova".

U tekstu se ističe da bi jednostrano priznanje palestinske države "poslije masakra 7. oktobra donijelo ogromnu nagradu za terorizam bez presedana i spriječilo bilo kakav budući mirovni sporazum".

The Washington Post je objavio da će plan početi prekidom vatre za koji se "očekuje da će trajati najmanje šest sedmica", a zvaničnici se nadaju da bi sporazum mogao biti postignut prije početka mjeseca ramazana 10. marta.

Sporazum bi uključivao pauzu u borbama, oslobađanje talaca koje Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, drži u Gazi od napada 7. oktobra i vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države.

#Izrael #Svijet #BenjaminNetanyahu