Članak

GOST TV HAYAT

Izetbegović: Mi smo odabrali Komšića da bismo branili državu, ruka SDA je ispružena

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na formiranje i jačanje patriotskog opozicionog bloka. On je kazao da se ta grupacija mora jačati i da je ruka SDA uvijek ispružena. Prvenstveno se to odnosi na stranke DF, NES i Stranku za BiH.

"Što se tiče nas i Komšića to je jedna stara sprega. Mi se držimo već dugo zajedno. Nije to nešto formalizovano, ali smo na istim politikama. Mi smo mogli vrlo lako se opredijeliti za Dragana Čovića, odbaciti Komšića i pričati ovu priču trojke i odabrati vlast. Mi smo odabrali Komšića da bismo branili državu. Tu su stvari sasvim jasne. Tu dolaze stranke koje imaju nešto slabiji rezultat ali koje respektujemo i želimo saradnju, NES i SBiH", kazao je Izetbegović za Hayat plus.

Dodao je da svi zajedno trebaju razumjeti potrebu da naprave patriotsku alternativu.

"Mora probosanski blok ojačati i ne svesti ga na trećinu kako to sada rade ovi iz trojke. Moramo ovu grupaciju ojačati. Ne znam hoće li to biti na ovim izborima lokalnim, ali na onim sljedećim zajednički nastupiti", kazao je.

Na pitanje da li će SDA na predstojećim lokalnim izborima nastupiti samostalno ili sa partnerima, Izetbegović je kazao i jedno i drugo.

"Naša ruka je uvijek pružena. Ali nadam se da će ih ova kriza i patriotski razlozi povući prema SDA i da ćemo zajedno nešto uraditi", kazao je.

Na pitanje o objavljenoj nekvalificiranoj shemi EUROPOL-a na kojoj se nalazi i Elmedin Konaković i dovodi se u vezu sa kartelom Izetbegović je kazao da je to sve sumnjivo i čudno.

"Dino prizna da ih je grupa građana pozvala, čitavo njihovo rukovodstvo i oni su dali brojeve pasoša. Možete misliti koliko košta da odvedete 10-20 ljudi u Dubai. Amerikanci kažu da nema besplatnog ručka, platit ćete to nekim uslugama. Kad rukovodstvo neke političke stranke, neko ko govori da trebaju imati svoju stranku, uloži toliko, to onda treba vratiti. Mislim da je teška sjenka pala na stranku koja se poziva na pravdu i bojim se da će se koješta kroz tu Sky apliakciju pokazati", kazao je.

S obzirom da je spomenuta i SDA Izetbegović je kazao kako je njeno rukovodstvo čisto.

"Naravno da ne mogu računati na nas. Volio bih da to neki ambasador pročita. Od kriminalaca se ne prave lideri. Kriminalci su shvatili da od lidera ne mogu svoju sortu napraviti. Da ne mogu prići. To su shvatili i ovi kladioničari jer se SDA s njima sudarila pokušali smo da ih oporezujemo, a zaštitili su ih HDZ i SDP", kazao je predsjednik SDA.


#BakirIzetbegović #BiH #patriotskiblok #SDA #ŽeljkoKomšić