Članak

BIJELA KUGA U KANTONU 10

U Bosanskom Grahovu 2023. godine rođeno samo jedno dijete

Već duže od jedne decenije u Kantonu 10 broj umrlih u pravilu je bio dva puta veći od broja novorođenih. U 2023. odnos između rođenih i umrlih je jedan prema 2,5.

(Patria) - Ako je suditi po vitalnoj statistici, Kanton 10, ali i cijelu BiH ne čeka svijetla budućnost, piše Federalna.ba.

Premda ga čini šest lokalnih samouprava, i prostorno je najveći u FBiH, bijela kuga realno je stanje ovog kantona.

A tu je i neprekidni trend iseljavanja i traženja bolje budućnosti u zemljama zapadne Evrope, pa i onima preko okeana.

Već duže od jedne decenije u Kantonu 10 broj umrlih u pravilu je bio dva puta veći od broja novorođenih. U 2023. odnos između rođenih i umrlih je jedan prema 2,5.

- Rođeno je 261 dijete, podatak se odnosi na sve općine, a u isto vrijeme u Kantonu je umrlo 667 osoba - kaže direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 Diana Mamić.

Najgore stanje je u Bosanskom Grahovu, budući da je u prošloj godini rođeno samo jedno dijete, dok je umrlo 29 osoba.

Prema analizama proteklih godina, u prostorno najvećem kantonu bijela kuga je stalno stanje.

- Od 2005. do 2023. velika je razlika u broju rođenih i umrlih, do sada smo izgubili 8.426 stanovnika, što je otprilike veličine grada Livna - ističe Mamić.

Lokalne samouprave nastoje pomoći mladim porodicama jednokratnim novčanim naknadama za novorođenu djecu.

- Za prvo novorođeno dijete podrška iznosi 700 KM, za drugo dijete 900, treće 1.100, četvrto i svako sljedeće 1.400 KM - pojašnjava gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

A tu su i druge mjere iz nadležnosti lokalne samouprave.

- Podrška privatnim vrtićima, besplatan školski prijevoz, subvencija prve stambene nekretnine - sve su to demografske mjere koje su u našoj nadležnosti i možemo ih donijeti, ali ne može grad sam riješiti demografiju, to je strategija države, kantona - dodaje Čondrić.

Kanton 10 od 2018. nije povećavao dječiji dodatak. Taj propust donekle je ispravljen pri usvajanju ovogodišnjeg budžeta.

- Uspjela sam osigurati amandman vrijedan 1.400.000 KM za dječiji doplatak, što bi značilo da se on povećava sa 30 na 50 KM po djetetu.

Treba još na tome raditi, više ulagati, ali za početak ovo je jedna lijepa priča - istakla je nezavisna vijećnica u Skupštini Kantona 10 Marija Bagarić.

Taj doplatak primaju sva djeca do 15. godine, no, iseljavanje i bijela kuga učinili su svoje pa se i broj korisnika s početnih 5.856 smanjio na sadašnjih 5.310.

#bijelakuga #bosanskograhovo #Kanton10 #stanovni #BiH