Članak

NA ZAPADNOJ OBALI ČILEA

Netaknuti otok traži novog vlasnika, cijena mu je 35 miliona dolara

Jednom u životu - tim riječima opisan je oglas za veliki komad zabačene, nerazvijene zemlje u blizini zapadne obale Čilea koji traži novog vlasnika - i to avanturističkog.

(Patria) - Jednom u životu - tim riječima opisan je oglas za veliki komad zabačene, nerazvijene zemlje u blizini zapadne obale Čilea koji traži novog vlasnika - i to avanturističkog.

Netaknuti otok u zadivljujućem Patagonskom arhipelagu, poznat kao Djevičanski otok, smješten u regiji Aysèn u jednom od najrazličitijih ekosistema na planeti, na prodaju je za 35 miliona dolara, piše The NY Post.

Vijest da je ovaj privatni otok - koji je sa svojih 44.559 hektara upola manji od Hong Konga, ali je čak sedam puta veći od Manhattana - izlistan u agenciji Hall and Hall, prvi je objavio Mansion Global.

"Iako otoci općenito nisu za svakoga, rijetkost je pronaći otok ove veličine, s obiljem obale, slatke vode, sirove ljepote, privatnosti i osamljenosti", rekao je agent za nekretnine Jeff Buerger za The Post of Virgin Island.

Dodaje da je to područje u potpunosti netaknuto, što predstavlja veliku "priliku za izgradnju", prenosi Dom i dizajn.

U oglasu se navodi da otok ima obalu dugačku 163 kilometra, te da sadrži jezera, potoke, izvore, slapove, ima 80 laguna...

Planine Ande protežu se cijelom dužinom otoka, a njegov veliki dio prekriven je močvarama.

Jezera i lagune protežu se na površini od 1.556 hektara, a šume na 17.889 hektara.

Otok sadrži i 1.134 miliona kubnih metara slatke vode. No, jedina stvar koju nema su kuće. Zasad.

"Mogućnosti očuvanja i upravljanja ovdje su jednako bez presedana. Kupovina Djevičanskog otoka predstavlja priliku za očuvanje ekološkog čuda, dok se istovremeno doprinosi okolišu na smislen i ekološki način", navodi se, među ostalim, u oglasu.

Da bi se pristupilo Djevičanskom otoku, posjetioci moraju putovati do međunarodne zračne luke Santiago u Čileu, zatim do zračne luke Balmaceda, a potom uzeti brod ili helikopter.

Najbliži gradovi su Puerto Aysèn i Puerto Chacabuco na kopnu Čilea. Fotografije otoka možete pogledati ovdje.

#Čile #magazin1 #otok #zanimljivosti