Članak

UTVRĐUJU SE SVE OKOLNOSTI

Tužilaštvo BiH provodi istragu o dodjeli iskaznica OSA-e, o detaljima još ne mogu govoriti

(Patria) - Tužilaštvo BiH provodi istragu o dodjeli iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH te u ovom trenutku ne mogu iznositi operativne podatke u javnost koliko osoba je predalo svoju iskaznicu do 5. februara Tužilaštvu BiH.

"S obzirom da je predmet u fazi istrage, u ovom trenutku ne možemo iznositi operativne podatke u javnost. Kada aktivnosti budu okončane i donesena tužiteljska odluka, javnosti ćemo biti u mogućnosti dati više detalja", naveli su iz Tužilaštva BiH za Patriju.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić 22. januara je uputio poziv svim građanima u vezi sa službenim legitimacijama Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

"S obzirom na to da je Tužilaštvo BiH u svom radu došlo do dokaza koji upućuju na nezakonitosti prilikom izdavanja službenih i počasnih službenih legitimacija OSA-e BiH, pozivaju se svi građani koji nisu aktivni ili penzionisani zaposlenici ove agencije, da posjedovanje legitimacije prijave Tužilaštvu BiH, najkasnije do 5. februara 2024. godine, kako bi izbjegli eventualno krivično gonjenje", saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Međutim, iz Tužilaštva BiH nisu mogli precizirati koliko osoba je predalo iskaznicu niti kakav je njihov status.

U medijma se pojavio iskaz Denisa Stojnića koji je imao iskaznicu OSA-e, a u demantu koji je uputio kazao je kako je imao iskaznicu OSA, ali da je nikada nije zloupotrijebio i dobrovoljno je predao Tužilaštvu BiH.

Poziv glavnog tužioca je uslijedio nakon hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koji se od decembra nalaze u pritvoru. Na posljednjem ročištu za produženje pritvora Tužilaštvo BiH je otkrilo da se Debevec predstavljao kao inspektor OSA-e te je izuzimao određene snimke videonadzora.



#istraga #MilankoKajganić #OSA #Tužilaštvo #bih