Članak

Izbori u Pakistanu: PMLN i PPP postigli dogovor o koalicionoj vladi bez Imrana Khana

(Patria) - Dvije političke stranke u Pakistanu postigle su zvaničan dogovor o formiranju nove vlade nakon izbora zahvaćenih kontroverzama, javio je BBC. Pakistansku muslimansku ligu-Nawaz (PMLN) podržaće Pakistanska narodna partija (PPP) u novoj administraciji, zajednički su objavili.

Obje stranke su 8. februara osvojile manje mjesta od kandidata lojalnih pritvorenom bivšem premijeru Imranu Khanu. Na mreži X, Khanova stranka PTI označila je koaliciju „kradljivcima mandata“. Njegov pokret navodi da je glasanje bilo namješteno.

Više od šest dana nakon postizanja početnog dogovora o formiranju koalicije, PMLN i PPP objavili su da je zaključen potpuni sporazum na konferenciji za novinare u utorak.
Bilawal Bhutto Zardaro, predsjedavajući PPP-a, rekao je da je „cilj koalicije rješavanje
ekonomske krize u zemlji“, a bivši premijer i predsjednik PMLN Shahbaz Sharif obećao je „kolektivnu akciju za rješavanje ekonomskih i drugih izazova“.

Sporazum znači da je Sharif na putu da po drugi put postane premijer, dok će Asif Ali Zardari iz PPP-a biti kandidat koalicije za predsjednika - funkciju koju je prethodno obavljao. Proces izbora premijera uključuje parlamentarno glasanje, koje se očekuje do kraja februara.

Odvojeni izbori za odlučivanje o sljedećem predsjedniku biće održani u narednim sedmicama. Ostaje nejasno ko će preuzeti druge važne vladine funkcije.

#Pakistan #izbori #vlast #Svijet