Članak

NAUKA

Musk kaže da pacijent pomiče kursor sa moždanim implantom

(Patria) - Elon Musk kaže da je prvi ljudski pacijent s moždanim implantom iz njegove kompanije Neuralink sposoban da mislima pomjera kursor kompjuterskog miša, javio je AFP.

Prošlog mjeseca, Muskova neurotehnološka kompanija ugradila je moždani implantat svom prvom ljudskom pacijentu, a Musk je u ponedjeljak izvijestio da je eksperiment bio uspješan.

„Čini se da se pacijent potpuno oporavio bez ikakvih negativnih posljedica“, rekao je Musk u intervjuu prenošenom na mreži X. Pacijent je u stanju da „pomiče miš po ekranu razmišljajući“, rekao je.

„Pokušavamo da dobijemo što je moguće više pritisaka na dugme od razmišljanja“,
dodao je Musk. „Očigledno, želite da imate više od samo dva dugmeta.“

Neuralinkova tehnologija radi kroz uređaj veličine pet naslaganih novčića koji se invazivnom operacijom stavlja u ljudski mozak.

Startup, čiji je suosnivač Musk 2016. godine, ima za cilj izgradnju direktnih komunikacijskih kanala između mozga i kompjutera. Ambicija je pojačati ljudske sposobnosti, liječiti neurološke poremećaje poput ALS-a ili Parkinsonove bolesti i možda jednog dana postići simbiotski odnos između ljudi i vještačke inteligencije.

Musk nije usamljen u pokušaju da postigne napredak u ovoj oblasti, koja je službeno poznata kao istraživanje sučelja mozak-mašina ili mozak-kompjuter.

#ElonMusk #mozakMašina #napredak #Svijet