Članak

KOMENTAR

Da su namjere Marina Vukoje časne odavno bi se izvukao iz kaljuže u koju ga HDZ gura!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Jedan od onih uslova koji nisu formalni, ali jesu poželjni kod izbora ustavnog sudije je da je on ČASTAN. Dakle, da su mu namjere i djela u skladu s normama društveno prihvatljivog ponašanja.

Izbor sudije iz entiteta FBiH u Ustavni sud BiH već odavno je nečastan i kompromitiran do te mjere da bi se svakom kandidatu za tu poziciju s časnim namjerama odavno smučilo i on bi odustao. Višemjesečna politička trvljenja oko tog izbora uveliko su uslovila blokadu parlamentarnog rada, ali i same Vlade FBiH.

Zakona nema, jer su sjednice opterećene tim izborom, a evo u februaru nije ni bilo sjednice Predstavničkog doma, jer oni koji preferiraju Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH ne žele da rizikuju mogućnost da on u konačnici ne dobije podršku.

Marin Vukoja kao kandidat ne ispunjava ni one formalne uslove za ustavnog sudiju, a s pravom se nakon svega ima sumnjati i u njegove namjere. Jer, ukoliko su mu namjere i bile časne, danas, nakon svega što se desilo u procesu njegovog izbora, jasno je da on svoju čast podređuje funkciji i namjerama onih koji ga na tu funkciju na sve načine pokušavaju instalirati.

Da nije tako, Vukoja bi odustao još onda kada je struka rekla da on nije kvalifikovan za poziciju ustavnog sudije. A vjerujem da i sam Vukoja zna da nije kvalifikovan. Isto tako vjerujem da nije bilo prijatno ni samom Vukoji kada se obrazlagalo ko je kako i zašto glasao za njega. Mnogi bi i na toj stepenici odustali ili porazmislili da u slučaju izbora njihova karijera će biti obilježena i da će uvijek iznad njihovog rada visiti pitanje “rade li to po instrukcijama onih koji su ih izabrali”.

Cijeli proces pokušaja izbora Marina Vukoje jasno je oslikao da je on zapravo kandidat HDZ-a BiH za sudiju Ustavnog suda i nema dileme da ako uđe u Sud, svo njegovo djelovanje će biti propitivano kroz tu činjenicu.

Opet, činjenica da i Vukoja istrajava u namjeri da kroz ovakav proces i sponzorstvo HDZ-a uđe u Ustavni sud BiH, daje odgovor na pitanje kakve su namjere tog Vukoje.

Iako nije kvalifikovan za sudiju Ustavnog suda BiH, Vukoja je prilično kvalifikovan da razumije i zna šta će HDZ od njega očekivati onog trenutka kada sjedne u stolicu sudije.

A onaj ko sve to zna, a i dalje istrajava sasvim je jasno da nema časne namjere, s obzirom da odavno namjere HDZ–a spram Bosne i Hercegovine kao države i društva nisu časne.

Svjesno ući u svojevrsno dužničko ropstvo HDZ-u s pozicije sudije Ustavnog suda BiH dovoljno govori ko je i kakav je Marin Vukoja kao kandidat!

#dužničkoropstvo #HDZ #Kandidat #MarinVukoja #RasimBelko #UstavniSud #BIH #izdvojeno