Članak

PATRIOTSKI I DIPLOMATSKI

Šefica diplomatije Kosova Gervalla traži povlačenje njemačkog ambasadora u Prištini, žalila se i na Sarrazina

Gervalla: Pokazala kako se diplomatija koristi u državničke svrhe

(Patria) - Zamjenica premijera Kosova i ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla zatražila je od Njemačke da udalji aktuelnog ambasadora na Kosovu Jorna Rohdea sa Kosova, saznaje Albanian Post.

Izvor u MVP Kosova i drugi u njemačkoj ambasadi na Kosovu potvrdili su da je Gërvallain zahtjev upućen tokom njene posljednje posjete Berlinu, gdje se sastala s njemačkim ministrom vanjskih poslova Michaelom Rothom i sa ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistorijusom.

Na sastanku sa Pistorijusom od 31. januara, prije njegove posete Prištini, Gërvalla je izrazila svoje pritužbe na Rohdea i njegov rad na Kosovu.

Isti izvori su pojasnili da se Gërvalla žalila da se diplomata koji predstavlja Njemačku na Kosovu „mnogo miješa u unutrašnje poslove" i da mnogo piše na platformi „X“.

„On piše o stvarima koje mu ne pripadaju i treba da napusti Kosovo“, bio je zahtjev Donike Gërvalle.

Ali Rohde nije jedini Nijemac na kojeg se Gërvalla žalila.

Kako je i sama njemačka državljanka, više kao državljanka Njemačke, a manje kao diplomata Kosova, ona je takođe izrazila svoje negativno mišljenje o jizaslaniku za zapadni Balkan Manuelu Sarrazinu.

Gërvalla je govorila i o Jensu Plotneru, savjetniku njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Za Plotnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-njemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum potpisan između Kosova i Srbije, Gërvalla je rekala da se previše angažuje u njemačkoj vanjskoj politici za Kosovo i da je potpuno amortizovao Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Gërvalla je rekla da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Baerbock, ali se požalila da Plotner ne ostavlja prostor za ministra i da tako iz Kancelarije vodi vanjsku politiku Njemačke u odnosu na Kosovo i zapadni Balkan.

Njemački ambasador u Prištini Rohde upoznat je sa Gërvallinim zahtjevom da ga smijeni.

Ovo nije prvi put da Gërvalla kritikuje zapadne diplomate i njihov pristup Kosovu.

U nekim slučajevima je svoje stavove iznosila javno.

#AnalenaBaerbock #BorisPistorijus #DonikaGervalla #JensPlotner #JornRohde #Kosovo #ManuelaSarrazin #MichaelRoth #Njemacka #ZapadniBalkan #region