Članak

U 64. GODINI

Umro Andreas Brehme, čovjek koji je Nijemcima donio naslov svjetskog prvaka

Njemačka je izgubila svjetskog prvaka, objavio je Bild. Andreas Brehme preminuo je u Minhenu u 64. godini života - pretpostavlja se od srčanog zastoja.

(Patria) - Njemačka je izgubila svjetskog prvaka, objavio je Bild. Andreas Brehme preminuo je u Minhenu u 64. godini života - pretpostavlja se od srčanog zastoja.

Brehme je bio važan član generacije koja je Nijemcima donijela naslov svjetskog prvaka 1990. u Italiji i baš je on postigao gol iz penala za pobjedu u finalu u Rimu protiv Maradonine Argentine 1:0.

Kako navodi Bild, primili su ga na hitni prijem bolnice u blizini njegovog doma, ali bilo je prekasno, prenosi Sportklub.

Brehme je imao zavidnu fudbalsku karijeru, koju je započeo u ekipi HSV Barmbeck, a zatim je igrao za Saarbrücken, Kaiserslautern, Bayern München, Zaragozu i ponovno Kaiserslautern.

Upravo je u Kaiserslauternu započeo i svoju trenersku karijeru. Kao šef struke vodio je i Unterhaching, a bio je i pomoćnik u Stuttgartu.

S njemačkom reprezentacijom učestvovao je na dva svjetska prvenstva - u Meksiku je 1986. zaustavljen u finalu, dok je 1990. sa svojom reprezentacijom na već spomenuti način postao svjetski prvak.

Brehme je bio odbrambeni igrač, ali je imao "njuh" za postizanje golova. Uz to, krasio ga je odličan centaršut, a često je izvodio kornere, slobodne udarce i jedanaesterce.

#fudbal #Njemačka #sport