Članak

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron ide u Ukrajinu sredinom marta, ruskim društvenim mrežama kruže glasine o mogućem atentatu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron planira posjetiti Ukrajinu polovinom marta, saopštilo je sinoć njegovo okruženje.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron planira posjetiti Ukrajinu polovinom marta, saopštilo je sinoć njegovo okruženje.

No, ruske društvene mreže prenijele su glasine o navodnom planiranom napadu na Macrona tokom te posjete, prenosi Danas.rs.

"U rasporedu posjete Macrona nikada nije bilo sigurnosnih pitanja. To pitanje se nikada nije ni postavljalo", rekao je agenciji France Presse izvor blizak Macronovom okruženju.

Prema snimku pripisanom televiziji France 24, koji je emitovan na ruskim mrežama, ali ga je francuska televizija proglasila "dezinformacijom", Macron je otkazao put u Ukrajinu pošto su navodno "francuske tajne službe" otkrile "plan atentata" na njega.

Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, sada drugi čovjek u ruskom Vijeću sigurnosti, našalio se na račun posjete koju je Macron prvo najavio za februar, a zatim za sredinu marta.

- Čini se da je Macron bio toliko uplašen stvarnim ili pretpostavljenim planom atentata da je otkazao svoje putovanje - rekao je Medvedev u rijetkoj i direktnoj optužbi protiv jednog zapadnog lidera.

Macron je u petak pred ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je došao da potpiše bilateralni sigurnosni sporazum u Parizu, nagovijestio da će posjetiti Ukrajinu sredinom marta.

Ranije u januaru govorio je o tom putovanju, ali je tada kao vrijeme posjete naveo februar.

Francuski predsjednik je tada osudio "promjenu ponašanja" Rusije prema Evropljanima i pozvao na kolektivni odgovor na tu promjenu.

Odnosi su posebno napeti između Pariza i Moskve od januara, zbog ruske optužbe za sve veću "umiješanost" Pariza u sukob u Ukrajini, i smrti dvojice francuskih humanitarnih radnika u ruskom napadu na jugu Ukrajine.

#EmmanuelMacron #Ukrajina #Svijet