Članak

VIJEĆE SIGURNOSTI UN

SAD predložile rezoluciju o privremenom primirju u Gazi

Sjedinjene Američke Države predložile su nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN u kojoj se naglašava podrška tog tijela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće", prenosi agencija Reuters koja je u tekst imala uvid.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države predložile su nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN u kojoj se naglašava podrška tog tijela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće", prenosi agencija Reuters koja je u tekst imala uvid.

Washington je dosad izbjegavao da koristi riječ primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsjednik Joe Biden koristio prošle sedmice tokom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, podsjeća VOA.

U nacrtu američke rezolucije također se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima velika kopnena ofanziva u Rafahu rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susjedne zemlje".

Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posljedice po regionalni mir i sigurnost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima".

Nije poznato kada bi Vijeće sigurnosti, koje broji 15 članica, moglo da se izjasni o američkoj rezoluciji podnesenoj nakon što je Alžir u subotu zatražio da se to tijelo svjetske organizacije izjasni o rezoluciji te zemlje u kojoj se zahtijeva hitni humanitarni prekid vatre.

Američka ambasadorica u UN brzo je signalizirala da bi uložila veto na alžirsku rezoluciju.

Washington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od poteza UN i već je dva puta uložio veto na rezolucije Vijeća sigurnosti od 7. oktobra.

Međutim, također je dva puta bio suzdržan i omogućio Vijeću da usvoji rezolucije kojima se tražilo više pomoći za Gazu i hitne i duže humanitarne pauze u borbama.

#Gaza #SAD #Svijet