Članak

RODOČ KOD MOSTARA

Naša divna Hercegovina: Bezdan iz zraka smaragdno zelene boje

U potrazi za hercegovačkim kraškim izvorima, fotograf Boris Trogrančić snimio je nestvarno lijep prizor - izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara.

Foto: Boris Trogrančić

(Patria) - U potrazi za hercegovačkim kraškim izvorima, fotograf Boris Trogrančić snimio je nestvarno lijep prizor - izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara.

- Ljepotica koja izvire iz ponora smaragdno je zelene boje, a njena dubina navodno nikad nije izmjerena. O ovom izvoru kruže brojne legende.

Misterija je da niko pouzdano ne zna gdje je dno, pa je dobio naziv Bezdan - otkriva Boris o popularnom kupalištu.

"Kada sam došao do oaze na hercegovačkom kamenu, skrivene u drveću i šipražju, osim nadglašavanja ptica i žubora vode, dočekao me nevjerovatan pogled na planinu Velež.

Zanimljivo je da je u ljeto 2015. na ovo mjesto dolazila ekipa sa Discovery Channela, u sklopu Balkan Cave Summita.

Mostar je te godine privukao ronioce iz 15 evropskih država koje su istraživale podvodne pećine na brojnim lokacijama: Buna, Bunica, Crno oko, Crno vrelo, Jasenica - Bezdan, Kajtazovina i Vrioštica.

Tom prilikom u Mostaru je boravio svjetski prvak u ronjenju Krzystof Starnawski, koji je 2011., zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju", dodao je Trogrančić.

Borisove fotografije slikovit su podsjetnik na to koliko je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama, kao i na to da bismo trebali dati sve od sebe da je očuvamo i zaštitimo od uništavanja, piše Punkufer.hr.

#BorisTrogrančić #fotograf #hercegovina #ljepotebosneihercegovine #magazin1 #Mostar #Turizam #zanimljivosti