Članak

VETO

SAD prijete da će blokirati novo glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi

(Patria) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija vjerovatno će u utorak glasati o nastojanju Alžira da ovo tijelo zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, rekli su diplomate, što je potez na koji su Sjedinjene Američke Države nagovijestile da će staviti veto.

Alžir je predložio početni nacrt rezolucije prije više od dvije sedmice. Ali američka
ambasadorica pri UN Linda Tomas-Grinfild brzo je rekla da bi tekst mogao ugroziti „osjetljive pregovore“ čiji je cilj bio posredovanje u pauzi u ratu, javio je Reuters.

Alžir je u subotu zatražio da Vijeće glasa u utorak, rekle su diplomate.

Za usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Kine ili Rusije.

„Sjedinjene Države ne podržavaju akciju po ovom nacrtu rezolucije. Ako dođe na glasanje kako je u nacrtu, neće biti usvojen“, rekla je Thomas-Greenfield u saopštenju u subotu.

„Ključno je da druge strane daju ovom procesu najbolje šanse za uspjeh, umjesto da guraju mjere koje ga dovode, i priliku za trajno rješavanje neprijateljstava, u opasnost“, rekla je Thomas-Greenfield.

#PrekidVatre #SAD #UN #veto #VijećeSigurnostiUN #Svijet