Članak

ODLUKE

Norveška će iz Izraela prebaciti zamrznuta poreska sredstva Palestini

(Patria) - Norveška je pristala pomoći u olakšavanju prijenosa zamrznutih poreskih sredstava namijenjenih Palestinskim vlastima koje je prikupio Izrael, saopštila je norveška vlada u nedjelju.

Prema privremenim mirovnim sporazumima postignutim 1990-ih, izraelsko ministarstvo
finansija prikuplja porez u ime Palestinaca i vrši mjesečne transfere Palestinskim vlastima, ali je izbio spor oko plaćanja nakon napada Hamasa 7. oktobra, javio je Reuters.

Privremeno rješenje će omogućiti nastavak plaćanja i spriječiti finansijski kolaps Palestinskih vlasti, omogućavajući im da isplaćuje plate i pruža osnovne usluge kao što su škole i zdravstvena zaštita, saopštila je Norveška. Pristup prihodima ključan je za opstanak Palestinske vlasti, koje ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

„Ovo je ključno za promociju stabilnosti u regionu i za Palestinske vlasti da imaju legitimitet među svojim narodom“, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

Prema rješenju dogovorenom s izraelskim i palestinskim zvaničnicima, Norveška će služiti kao posrednik za držanje prihoda koje je Izrael uskratio od 7. oktobra.

„Palestinske vlasti će biti spremne prihvatiti druga sredstva“, rekla je Norveška.

Dio prihoda Norveška će zadržati u jednakom dijelu koji Izrael procjenjuje za Gazu, rekao je glasnogovornik norveškog ministarstva vanjskih poslova. Izrael je 2. novembra rekao da će nastaviti sa transferom poreskih prihoda Palestinskih vlasti na Zapadnoj obali, ali će zadržati sredstva vezana za Gazu, kojom vlada Hamas, ali u kojoj
Palestinske vlasti pomažu u pokrivanju plata u javnom sektoru, kao i programima zdravstva i socijalne pomoći.

Palestinske vlasti su 6. novembra saopštile da žele sav novac i da neće prihvatiti uslove koji ih sprečavaju da plaćaju svoje osoblje. Procjenjuje se da će potrošiti oko 30 posto svog budžeta u Gazi. Izraelski zvaničnici su 21. januara rekli da je izraelska vlada odobrila plan za zamrznuta poreska sredstva namijenjena Pojasu Gaze koje će držati Norveška umjesto da se prebace na Palestinske vlasti.

#kamate #KreditnaSredstva #Norveška #Palestina #Svijet