Članak

ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE

Borrell: EU će nastaviti s dopremanjem pomoći i granata u Ukrajinu

Moramo učiniti više, znam. Nikada nije dosta kad se ratuje. Nikada nije dovoljno. Ali nemojte mi reći da ne činimo dovoljno svaki dan. Radimo puno.

(Patria) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je jučer da je 27-člani blok osigurao "kontinuiran protok" pomoći Ukrajini u njenoj gotovo dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije.

Borrell je za Radio Slobodna Evropa rekao da je EU prošle godine pružila 28 milijardi eura pomoći Ukrajini, a dosad ove godine 20 milijardi.

- Moramo učiniti više, znam. Nikada nije dosta kad se ratuje. Nikada nije dovoljno. Ali nemojte mi reći da ne činimo dovoljno svaki dan. Radimo puno.

Postoji kontinuiran, vrlo intenzivan protok naše municije koja ide u Ukrajinu. Imamo moju ličnu obavezu i predanost država članica da nastavimo - kazao je Borrell na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

Na pitanje o tome šta se dešava s dodatnim isporukama municije za Ukrajinu, posebno obećanih topovskih granata, rekao je da će one doći.

- Mi proizvodimo. Povećali smo kapacitet naše proizvodnje za 40 posto. Bili smo na vrlo niskom nivou proizvodnje oružja i municije kada je počeo rat, ali pojačavamo naše proizvodne kapacitete - dodao je Borrell.

Krajem januara, šef evropske diplomatije priznao je da EU neće ispuniti svoj cilj slanja milion topovskih granata u Ukrajinu do marta, rekavši da je otprilike polovina isporučena do tog roka, a da će ostatak biti poslan do kraja godine.

#JosepBorrell #Oružje #Pomoć #Ukrajina #Svijet