Članak

SESIJA KRUGA 99

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

(Patria) - Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić izjavio je danas da uzrok problema oko finansiranja javnih servisa leži u činjenici da politike na vlasti i centri moći žele ukinuti mogućnost da na televiziji uopšte bude prikazano mišljenje neke druge strane.

Obraćajući se kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Eutanazija Federalne TV" Šabić je podsjetio da su sadašnji problemi počeli kada je Uprava BHRT-a na čelu sa Belminom Karamehmedovićem i članovima Upravnog odbora Elvirom Lemešom, Valentinom Rupčić, Rajkom Radovanovićem i Slavkom Rolihom, koji dolaze iz kabineta politike, odlučila da ne potpiše produženje ugovora o naplati RTV takse sa Elektroprivredom BiH.

Šabić je uvjeren da su to učinili u dogovoru s aktuelnim strukturama na vlasti u Federaciji i time su oba javna servisa za dva mjeseca pretrpjela štetu od 5,6 miliona KM. Tvrdi da motiv BHRT-a nije bio prikupljanje više sredstava drugačijom raspodjelom naplate već provođenje odluka određenih centara moći da se FTV-u stane u kraj.

Šabić je istakao da će FTV istrajati na idealima slobodnog novinarstva bez podaničkog odnosa prema bilo kojoj politici bila ona na vlasti ili u opoziciji.

Smatra da bi se morali vratiti na Zakon o javnom RTV servisu koji bi trebao uspostaviti Koorporaciju ili ga reformisati na nekim zdravim osnovama kako bi se sva tri javna servisa mogla priključiti tokovima slobodnog svijeta.

“Aktuelnom blokadom na zakonima zasnovanom sistemu naplate RTV takse cilj je urušavanje celokupnog sistema Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine sa starim, prepoznatljivim namjerama stavljanja pod političku i finansijsku kontrolu SNSD-a i HDZ-a”, istakao je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Potrebno je, kako je dodao Kulenović, očito, eutanizirati najprofesionalniju članicu Javnog RTV servisa - Federalnu televiziju kako bi se ojačale stare aveti etničke podjele zemlje i do kraja ostvario koncept etničkih servisa kao ključnih poluga dalje destrukcije države i društva.

“To je put ka daljoj fašizaciji borbe bosanskohercegovačkog društva i jačanju konfliktnih struktura moći na razaranju države. Niti RTRS ispunjava minimum internacionalnih ni domaćih standarda i zakonskih obaveza, a nakon sponzoriranja i promovisanja Valentina Ćorića, pogotovo ne ‘servis u pričuvi’ - RTV Herceg-Bosne”, naglasio je Kulenović.

Prema njegovim riječima, postalo je očito da je sadašnja pozicija uprave BHRT-a instrumentalizirana na vlastitu štetu i za konačnu destabilizaciju i eutanizaciju sistema Federalne televizije, koji u ključnim segmentima programa i uredničkih politika odgovara interesima građana i demokratske javnosti, ocijenio je Kulenović.

Urednica političkog magazina "Mreža" na FTV-u Nevzeta Koljenović naglasila je da ta medijska kuća nikad nije niti će raditi u interesu bilo koje političke stranke i možda su zbog takvog načina rada problem mnogima, ali ih neće zaustaviti.

“Slobodu i nezavisnost nas novinara možemo braniti samo mi i niko osim novinara ne može nam tu slobodu i nezavisnost dati. Politički magazin ‘Mreža’ kao najgledanija emisija u državi, uprkos brojnim političkim pritiscima, nikada im nije podlegao pa nećemo ni ovim ekonomskim, koje trenutno doživljavamo”, dodala je Koljenović.

Urednik dijaloške emisije "Odgovorite ljudima" na FTV-u Darjan Babić rekao je da mu je posljednja izjava jednog od lidera "Trojke" kako treba smijeniti rukovodstva oba javna servisa da bi se pratila njihova politika dala još više entuzijazma da u emisiju i dalje poziva i ljude iz opozicije i one koji kritički razmišljaju.

“Nećemo biti držači mikrofona, to vam obećavamo. Kao urednik dijaloške emisije, kada radimo političke teme, okupljam bukvalno sve - i vlast i opoziciju. Ali u posljednje vrijeme, kako se ovo počelo dešavati i nakon ovih izjava, definitivno treba imati još više opozicije”, zaključio je Babić.

#BiH #FTV #DžemalŠabić #BHRT