Članak

OBNAVLJA GRAD SARAJEVO

Gospođicina kuća dobit će novu fasadu

Foto: RadioSarajevo

(Patria) - Nakon svih pribavljenih saglasnosti za restauraciju i sanaciju fasade objekta "Gospođicina kuća" na Obali Maka Dizdara(Hamdije Kreševljakovića, u ponedjeljak 19. februara počinju radovi na obnovi ovog nacionalnog spomenika.

Projekat će u cijelosti biti finansiran sredstvima iz budžeta Grada Sarajeva.

'Gospođicina kuća' jedan je od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici. S obzirom da se nalazi na početku šetališta Obale Maka Dizdara sigurno će nakon nove fasade dobiti novi sjaj i privući brojne turiste.

Zapadnom stranom objekat je oslonjen na zgradu građenu tokom istog perioda koja se danas koristi kao Ambasada Grčke.

Počevši od 1905. godine objekat je bio u vlasništvu 'ddo Sarajevo', a 1935. godine dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935. godine u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva.

Tokom I i II svjetskog rata, te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom zadnjeg rata u BiH (period 1992.-95.) objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice, te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade.

#BiH #Sarajevo #fasada #Grad