Članak

RUSIJA PREUZELA

Ukrajinske trupe se povukle iz Avdijevke

(Patria) - Ukrajina kaže da su se njene trupe povukle iz Avdijevke - ključnog istočnog grada koji su mjesecima opsjedale ruske snage, javio je BBC. Odluka je donesena kako bi se spasili životi vojnika, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je preuzelo „potpunu kontrolu“ nad gradom, a predsjednik Vladimir Putin je to pozdravio kao „važnu pobjedu“. Njegov pad označava najveću pobjedu Rusije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ukrajina doživljava nestašicu municije, uglavnom kao rezultat političkih prepirki u Sjedinjenim Američkim Državama, njenom glavnom dobavljaču. Američki predsjednik Joe Biden okrivio je za povlačenje nedjelovanje Kongresa u vezi sa ključnim paketom strane pomoći, uključujući finansiranje Ukrajine, što je prisilio vojnike da dijele municiju. U razgovoru sa Zelenskim, Biden je ponovio nepokolebljivu podršku Amerike Ukrajini.

Govoreći na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, Zelenski je pozvao zapadne zemlje da pomognu Ukrajini da pobijedi „čudovište“ - kako je nazvao Putina. Ruski lider će narednih nekoliko godina učiniti „katastrofalnim“ za mnoge zemlje poput Ukrajine ako mu se zapadni svijet ne usprotivi, upozorio je.

Avdijevka je mjesecima zahvaćena žestokim borbama i grad je na bojnom polju od 2014. godine, kada su borci uz podršku Rusije zauzeli velike dijelove istočnih regiona Donjecka i Luganska.

Pad tog grada označava najveću promjenu na liniji fronta dugoj više od 1.000 km otkako su ruske trupe zauzele obližnji grad Bahmut u maju 2023.

Objavljujući odluku o povlačenju rano u subotu, šef oružanih snaga, general Oleksandr Sirski, rekao je da je djelovao „kako bi izbjegao opkoljenje i sačuvao živote i zdravlje vojnog osoblja“.

„Naši vojnici su dostojanstveno obavljali svoju vojnu dužnost, činili sve da unište najbolje ruske vojne jedinice, nanijeli neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i opremi“, rekao je.

U odvojenoj izjavi ubrzo nakon toga, jedan od njegovih zamjenika rekao je da su trupe već napustile Avdijevku na „unaprijed pripremljene položaje“.

#Rusija #Ukrajina #Svijet