Članak

UMRO U ZATVORU

Porodica Navaljnog optužuje ruske vlasti da kriju njegovo tijelo

(Patria) - Majka Alekseja Navaljnog nije uspjela da preuzme njegovo tijelo nakon njegove smrti u arktičkom zatvoru, kaže bliski saradnik mrtvog ruskog opozicionog lidera, prenosi BBC.

Kira Jarmiš je rekla da je njegovoj majci Ljudmili rečeno da će njegovo tijelo biti predato tek kada se završi obdukcija. Navalnyjev tim vjeruje da je ubijen po naredbi Vladimira Putina. Putin nije javno istupao otkako je ruska zatvorska služba u petak objavila da se Navaljni razbolio i umro u udaljenom zatvoru IK-3 u Arktičkom krugu. Neposredno nakon toga, Kremlj je rekao da je upoznat i da je predsjednik obaviješten.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je odbacilo „pristrasne i nerealne“ procjene o uzroku njegove smrti date tokom sastanka s britanskim zvaničnicima u subotu.

Navaljni je bio jedno od najistaknutijih lica ruske opozicije Putinovom režimu i služio je kaznu zbog politički motivisanih optužbi u kaznenoj koloniji „Polarni vuk“ u Harpu, oko 1.900 km sjeverno od Moskve.

Njegovoj majci Ljudmili Navalnoj navodno je zatvorska služba rekla da je umro u petak nakon što se srušio i onesvijestio se tokom šetnje, rekao je njegov tim. Ona je posjetila koloniju u subotu i dobila je službenu obavijest u kojoj je navedeno vrijeme smrti u 14:17 po lokalnom vremenu (09:17 GMT), rekla je Jarmiš.

Drugi saveznik Navaljnog, Ivan Ždanov, rekao je da je majci aktivistice rečeno da je umro od „sindroma iznenadne smrti“ - generičkog, nejasnog izraza za stanje koje uzrokuje iznenadnu smrt od srčanog zastoja bez vidljivog uzroka.

Njegov tim je rekao da je njegovoj majci rečeno da je njegovo tijelo odvezeno u grad Salekhard, u blizini zatvorskog kompleksa, ali kada je stigla mrtvačnica je bila zatvorena.

Zatvorski službenici su joj navodno rekli da je inicijalni obdukcioni pregled neuvjerljiv i da će drugi morati biti obavljen.

Njegovi saveznici tvrde da ruske vlasti namjerno zadržavaju njegovo tijelo kako bi mogle
„prikriti tragove“ i pozivaju da se tijelo „odmah“ vrati njegovoj porodici.

#AleksejNavalny #Rusija #Svijet