Članak

REAKCIJE

Američka ambasada: Sramotno je Čovićevo prisustvo promociji knjige zločinca Ćorića

(Patria) - Američka ambasada direktno je kritikovala predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustva na promociji knjige zločinca Valentina Ćorića.

"Dragan Čović se prije dva dana ponosno pohvalio opredijeljenošću za 'izgradnju evropske BiH za sve'. Čović je jučer navečer na promociji knjige u Mostaru odlučio javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne 'hercegbosanske šestorke' koju je međunarodni sud osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", naveli su.

Dodaju da je Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu je anatema za evropske vrijednosti koje on navodno zastupa i tvrdi da podržava.

"Javnoj podršci i veličanju osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'evropskoj BiH za sve'. Sramotno je ponosno sudjelovanje Čovića na manifestaciji odavanja počasti odgovornom za tolike užasne zločine. Dodatnu uvredu žrtvama daje činjenica da je događaj održan u jednoj od navodno zajedničkih kulturnih ustanova Grada Mostara. Čelnici koji ispovijedaju predanost evropskim vrijednostima trebali bi voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana", zaključili su.

#AmbasadaSAD #DraganČović #BiH