Članak

NJEMAČKA

Scholz najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 1,1 milijardu eura

(Patrua) - Berlin će Kijevu pružiti još jedan paket vojne pomoći, vrijedan oko 1,1 milijardu eura, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, javila je agencija TASS.

„Danas pokrećemo još jedan paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 1,1 milijardu eura“, rekao je. Prema riječima Scholza, paket posebno uključuje „36 tenkova ili, preciznije, haubica na točkovima, iz industrijskih zaliha“, kao i 120.000 artiljerijskih granata, dva nova sistema PVO i projektile za IRIS-T.

„Sredstva koja je Njemačka izdvojila za podršku Ukrajini i obaveze za buduće troškove iznose približno 28 milijardi eura“, precizirao je kancelar, dodajući da je Berlin na drugom mjestu po količini vojne pomoći Kijevu.

Kancelar je rekao da je potpisivanje bilateralnog sporazuma između dvije zemlje historijski korak i navela da dokument ukazuje na namjeru Njemačke da podržava Ukrajinu „koliko god bude potrebno“. Sporazum o sigurnosnim obavezama i dugoročnoj podršci potpisan je između Berlina i Kijeva tokom posjete Zelenskog Njemačkoj u petak.

#Njemačka #OlafSholz #Pomoć #Ukrajina #BiH