Članak

BLISKI ISTOK

Najviši sud UN-a odbio zahtjev Južne Afrike za dodatne mjere za Gazu

(Patria) - Najviši sud Ujedinjenih nacija odbio je u petak zahtjev Južne Afrike da izvrši veći pravni pritisak na Izrael da zaustavi ofanzivu na grad Rafah u Gazi, rekavši da je „obavezan da se pridržava postojećih mjera“, javio je AFP.

Pretorija je već podnijela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde (MKP) u Hagu, navodeći da njen napad na Gazu predstavlja kršenje Konvencije o genocidu. Sud tek treba da donese odluku o osnovnom pitanju, ali je 26. januara naložio Izraelu da osigura da će poduzeti mjere kako bi zaštitio palestinske civile od daljnje štete i omogućio humanitarnu pomoć.

Južnoafrički zvaničnici su u utorak podnijeli novi zahtjev sudu, tražeći da naredi nove mjere u svjetlu priprema Izraela za novu operaciju protiv Rafaha.
Sudije MKP-a su priznale da bi nedavni razvoj događaja „eksponencijalno povećao ono što je već humanitarna noćna mora sa neopisivim regionalnim posljedicama“, pozivajući se na primjedbe generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

Ali iako je Izrael morao odmah djelovati kako bi osigurao sigurnost Palestinaca, to nije zahtijevalo „navođenje dodatnih privremenih mjera“, dodali su. Izrael je ostao „vezan da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu i pomenutom nalogu“, navodi se u presudi MKS-a, pozivajući se na njegovu odluku od 26. januara.

Uprkos odbijanju njenog posljednjeg zahtjeva, Južna Afrika je pozdravila posljednju odluku MKS-a. Potvrdio je svoj stav da „opasna situacija“ u Gazi zahtijeva „trenutnu i efikasnu provedbu“ hitnih mjera koje je sud naložio u svojoj odluci od 26. januara, navodi se u saopštenju kasno u petak.


„Sud je nedvosmisleno objasnio da poštivanje postojećih privremenih mjera zahtijeva od Izraela da osigura sigurnost svih Palestinaca u Pojasu Gaze“, rekao je glasnogovornik predsjednika Cyrila Ramaphosa, Vincent Magwenya.

#Gaza #JužnaAfrika #Palestina #SudUN #Svijet