Članak

SAD

Trump kažnjen u New Yorku s 350 miliona dolara zbog finansijskih prevara

(Patria) - Bivši američki predsjednik i ovogodišnji pretedent na Bijelu kuću Donald Trump, kažnjen je s 350 miliona dolara zbog finansijske prevare, napuhavanja vrijednosti svojih nekretnina radi stjecanja poslovnih pogodnosti, javile su agencije.

Arthur Engoron, sudac suda u New Yorku, presudio je i da Trump tri godine ne smije obnašati dužnost direktora firme u toj saveznoj državi. Njegovi sinovi, Donald Trump Jr. i Eric Trump, kažnjeni su s po četiri miliona dolara, te im je zabranjeno da budu na čelu kompanije u New Yorku u razdoblju od dvije godine. Trump je izjavio da je ovo suđenje politički lov na vještice.

Unatoč pravu na žalbu Trump mora prikupiti novac u roku od 30 dana.

Tužbu protiv Trumpa i njegove porodice podnijela je prije dvije godine državna tužiteljica New Yorka Letitia James. Optužila ih je kako su lažiranjem neto vrijednosti u ključnim finansijskim izvještajima osigurali olakšice za porez i osiguranje za poslovanje u New Yorku. Tužiteljica je tražila kaznu od 370 milijuna dolara.

Trumpovi advokati podnijeće žalbu na odluku, ali on i njegova porodica moraju u međuvremenu prikupiti novac ili osigurati kauciju u roku od 30 dana.

#DonaldTrump #NewYork #Sud #Svijet