Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Oglasio se Bajden povodom smrti Navaljnog: Putin je odgovoran

(Patria) - Američki predsjednik Džo Bajden obratio se povodom smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavivši da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za njegovu smrt.

„Nisam ni iznenađen, ni ogorčen vijestima“, rekao je Bajden i dodao da se „Navaljni hrabro suprotstavio korupciji i nasilju u Putinovoj administraciji“.

Kaže da nema razloga da ne vjeruje izveštajima o njegovoj smrti.

„Nemojte da se zavaravate, Putin je odgovoran za smrt Navaljnog i to je još veći dokaz Putinove brutalnosti“, kaže Bajden.

„Ova tragedija nas podsjeća na ulog ovog trenutka. Moramo obezbijediti sredstva kako bi Ukrajina mogla nastaviti da se brani“, upozorio je Bajden.

Republikanci inače drže važan zakon o pomoći Ukrajini u Kongresnom domu, nakon što je prošao u Senatu uz dvostranačku podršku.

„Putin i cijeli svijet treba da znaju. Ako bi nas bilo koji protivnik napao, naši saveznici iz NATO-a bi nas podržali, a ako bi Putin napao saveznika iz NATO-a, SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a“, rekao je Bajden.

Predsjednik je nakon sastanka s Vladimirom Putinom u junu 2021. rekao da bi smrt Navaljnog prouzrokovala razorne posljedice po Rusiju.

Upitan s kakvim će se posljedicama suočiti Putin, Bajden kaže: „To je bilo prije tri godine, a u međuvremenu su se suočili s velikim brojem posljedica.“

On time ukazuje na sankcije koje su preduzete protiv Rusije i broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini.

#AleksejNavalny #JoeBiden #Svijet