Članak

OpenAI

Umjetna inteligencija već je u stanju kreirati videe koje teško da možete razlikovati od stvarnih

Fotografije i videozapisi stvoreni umjetnom inteligencijom (AI) ubrzo bi mogli izgledati puno realističnije.

(Patria) - Fotografije i videozapisi stvoreni umjetnom inteligencijom (AI) ubrzo bi mogli izgledati puno realističnije.

Kompanija OpenAI, koja stoji i iza ChatGPT-ja, svijetu je jučer predstavila novi alat pod nazivom Sora, koji može generisati nevjerovatno realistične videozapise na temelju upita, odnosno naredbe (prompta) koji upisuje korisnik.

Bitno je podsjetiti da je generativna umjetna inteligencija, jedina kakva danas postoji, bez usmjeravanja od strane čovjeka i podataka kojima ih hrani, potpuno nesposobna za bilo kakve autonomne zadaće. Radi se o vrijednom alatu, ali i dalje - samo alatu.

Videozapisi koje je stvorila Sora mogu biti dugi do jedne minute, te se sastojati od "složenih scena s više likova, specifičnim vrstama pokreta i preciznim detaljima", objavila je kompanija.

Osim teksta, također može generisati videozapise iz fotografija i "proširiti" postojeće videozapise, elaboriraju iz kalifornijske kompanije OpenAI.

Proizvod je u početku dostupan samo takozvanim "crvenim timovima" (stručnjacima kompanije zaduženim za suzbijanje dezinformacija, govora mržnje i onoga što u kompaniji nazivaju "pristranošću") koji već rade s OpenAI-jem na poboljšanju sigurnosti proizvoda.

Na programu radi i određen broj vizuelnih umjetnika, dizajnera i filmaša kako bi kompanija mogla dobiti informacije na kojima će Sora počivati.

OpenAI jučer je već podijelio nekoliko primjera demonstracije moći novog modela umjetne inteligencije.

Tako možemo vidjeti video žene na ulici Tokija okupane neonskom rasvjetom, mamuta koji galopiraju kroz snijeg, čudovište iz crtića kako znatiželjno kleči pred svijećom koja se topi, reprodukciju američkog Divljeg zapada...

Vjeruje se da bi opisani AI model mogao imati ponajprije utjecaj na tržišta digitalne zabave.

U kompaniji su također priznali i aktuelne slabosti novonastalog alata, uključujući neispravnost prilikom "simulacije složenih scena akcije" i nerazumijevanje "uzroka i posljedice" - npr.; kolačić koji i dalje ostaje cijeli nakon što ga je neko zagrizao.

#magazin1 #OpenAI #UmjetnaInteligencija #video #zanimljivosti