Članak

HITNA SJEDNICA

Ekspresna sjednica Doma naroda PS BiH od 14 minuta: Usvojen Zakon o spriječavanju pranja novca

(Patria) - Dom naroda PS BiH danas je usvojio Prijedlog Zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a nakon što se Kolegij Doma naroda izjasnio uoči same sjednice i postigao saglasnost da se Zakon razmatra po hitnom postupku. Na današnjoj sjednici iz opravdanih razloga nije bilo samo Želimira Neškovića (SDS). Na prošloj sjednici 31. januara delegati SNSD-a oborili su hitnu proceduru te zakona tada nije ni razmatran.

Delegat Šefik Džaferović (SDA) kazao je da nema ništa upitno kada je riječ o ovom zakonu.

„Bitan je i važan za evropski put BiH. Mislim da nismo trebali dolaziti u ovu situaciju. Prošli put smo mogli to završiti i džaba trošimo novac poreskih obveznika. Hvala onim ljudima koji su inicirali održavanje ove sjednice i pozdravljam odluku Kolegija o postizanju saglasnosti“, kazao je Džaferović.

Član Kolegija Nikola Špirić (SNSD) je kazao da je postignuta saglasnost da se raspravlja u hitnoj proceduri, ali
da predlaže zaključak kojim se zadužuju sekretari oba doma PS BiH da sa predlagačem Vijećem ministara BiH isprave normativno-tehničke greške sadržane u mišljenju Zakonodavne-pravne komisije.

„Glasat ćemo za zakon i da damo poticaj partnerima da se krene sa usaglašavanjem i drugih zakona Zakona o sukobu interesa, Zakona o sudovima, Izbornog zakona“, kazao je Špirić.

Dragan Čović kazao je da mu je drago da su usklađeni u svom današnjem djelovanju te da je ovo jedan od zakona koji nam trebaju za priključenje EU odnosno pristupnim pregovorima.

„Ostala su nam još tri ili četiri iz dogovora partnera u zadnjih mjesec dana. Jednako ću vas pozvati tamo gdje djelujete da pokušate stvarati taj sklad da opet ne bi neko uvjeravao nekog ko voli više ovu zemlju od drugog. Kada sam dobio dokument u kojem piše da nismo postigli suglasnost ja to nisam htio potpisati jer sam znao da se može postići suglasnost i postigli smo je. Bez sklada teško će nam neko drugi otvarati vrata EU. Ja sam uvjeren da nam neće nedostajati mudrosti da se u narednih sedam do 10 dana ovaj čitav posao završi kako smo planirali", kazao je Čović.

Radovan Kovačević (SNSD) kazao je da je bitno u najskorijem mogućem roku da na dnevnom redu vidimo Zakon o spriječavanju sukoba interesa, Izborni zakon i Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"I da riješimo pitanje stranih sudija i koja su vitalna za opstanak BiH i Rs od toga sigurno neće odustati", kazao je Kovačević.

Safet Softić (SDA) je kazao da ostaje gorak okus zašto smo se doveli u ovu situaciju.

„Ovu današnju sjednicu inicira klub koji je opozicioni kako bi podstakao većinu da sazove sjednicu i usvoji zakon kako bi se izbjegla siva lista Moneyvala. Ne mogu se oteti dojmu da ovoliki prazan hod u funkcionisanju parlamentarne većine postoji. U čemu je razlika prošle sjednice i ove danas. Zar nismo mogli prošli put usvojiti isti zaključak koji Špirić predlaže i ne dovoditi sebe u poziciju u kojoj jesmo. To da se podstaknu partneri za neke druge zakone, mislim da nije tema za ovu raspravu. Kolegij kao Komisija je postigao saglasnost tek pred održavanje ove sjednice i to se treba čuti“, kazao je Softić.

Zaključak Nikole Špirića podržalo je 14 delegata.

Za Prijedlog Zakona o spriječavanju pranja novca glasalo je 14 delegata čime je zakon usvojen.

#Domnaroda #EU #opozicija #sjednica #vlast #bih #politika