Članak

TRZAVICE I DALJE TRAJU

Općina Centar još uvijek bez budžeta: NIP Centar poziva Našu stranku da zaustave Mandića u kršenju zakona

(Patria) - Općina Centar još uvijek nema usvojen budžet za 2024. godinu, a vanredna sjednica zakazana je za 19. februar. Poznato je da je narušen odnos načelnika Srđana Mandića i većine u Općinskom vijeću koju predvodi Klub Naroda i pravde. Upravo je NIP sa još nekoliko vijećnika izglasao opoziv načelnika, ali referendum zbog administrativnih malverzacija oko nabavke glasačkog materijala nikad nije održan.

I dok iz NIP-a ne kriju da se raduju da Mandiću vide leđa, on najavljuje i kandidaturu za naredni mandat i to kao zajednički kandidat trojke. Iz Općinske organizacije NIP Centar danas su naveli da načelnik ne pokazuje preveliko interesovanje za najvažniji finansijski dokument.

„Odugovlačio je načelnik sa izradom dokumenta skoro do polovine februara, a onda je poslao materijal i tražio vanrednu sjednicu 19. februara. Cijeneći potrebe građana i svih onih koji su direktno vezani za budžet zakazan je Kolegij na kojem bi se utvrdio termin održavanja sjednice. Međutim, načelnik je kršeći Poslovnik izignorisao sjednicu Kolegija, nije se pojavio, niti ovlastio bilo koga da prezentuje ponuđeni materijal. Umjesto toga u četvrtak je zajedno sa tri saradnice - pomoćnice, koje je po dolasku u Općinu doveo ko zna kojom linijom i na osnovu kojih referenci, otišao na "poslovni" put u Crnu Goru na Dane mimoze“, navode iz NIP Centar.

Iako je, kako kažu, Kolegij Općinskog vijeća imao mogućnost jer nije bilo ovlaštenog predlagača, skinuti budžet s dnevnog reda, to nije uradio već je cijeneći potrebe stanovnika Općine i korisnika budžeta zakazao sjednicu.

„Načelniku je očito bilo sasvim svejedno da li će sjednica biti održana ili ne, što je i potvrdio svojim nedolaskom na Kolegij. Na sjednici su i članovi Naše stranke glasali za zaključke i termin održavanja sjednice što samo po sebi govori da se više ni oni ne slažu i ne odobravaju odnos i pristup poslu za koji je načelnik izabran“, navode.

NiP Centar poziva vrh Naše stranke da zaustave Mandića u svakodnevnom kršenju zakona, Statuta i Poslovnika Općine jer Općinu Centar vodi u sve veću dubiozu, a što je u najvećoj mjeri poražavajuće i za građane Općine Centar.

#budžet #Centar #ElmedinKonaković #SrđanMandić #BiH