Članak

KLJUČNO PODRUČJE

Ukrajina povlači jedinice iz dijelova Avdijevke kako bi pružila otpor Rusima

(Patria) - Ukrajina je u četvrtak saopštila da povlači trupe iz nekih dijelova istočnog grada Avdijevka na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, javio je Reuters.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti grad skoro dvije godine nakon invazije na Ukrajinu u punom obimu, a uporište Kijeva u gradu postaje sve klimavo, s ugroženim linijama snabdijevanja.

Zauzimanje grada ključno je za cilj Rusije da osigura punu kontrolu nad dvije provincije koje čine industrijsku regiju Donbasa i moglo bi donijeti predsjedniku Vladimiru Putinu pobjedu na bojnom polju kako bi zadržao glasače dok bude tražio ponovni izbor sljedećeg mjeseca.

„U Avdijevci je na nekim mjestima u toku manevar povlačenja naših jedinica na povoljnije položaje, na nekim mjestima da bi se (Rusi) istjerali sa položaja“, rekao je portparol ukrajinske vojske Dmytro Lykhoviy u televizijskim komentarima. Rekao je da je vojska aktivirala „rezervnu logističku arteriju“ koja je bila unaprijed pripremljena.

„Situacija na frontu - Avdijevka, istok uopšte. Činimo sve što je moguće kako bismo osigurali da naši vojnici imaju dovoljno upravljačkih i tehnoloških sposobnosti da sačuvaju što više ukrajinskih života“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju.

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih jedinica, Treća jurišna brigada, rekla je da je hitno prebačena u Avdijevku kako bi tamo pojačala kijevske trupe. Brigada, koja se sastoji od jurišne pješadije, saopštila je da je situacija u Avdijevki „paklena“ i „prijeteća i nestabilna“, ali da je izvršila raciju protiv ruskih snaga u dijelovima grada i nanijela velike gubitke.

Brigada je učestvovala u kontraofanzivi na istoku Ukrajinu prošlog ljeta i borila se u bici kod Bahmuta, grada u istočnoj Ukrajini koji je izdržao mnogo mjeseci prije nego što je pao prošlog maja. Zamjenik komandanta jedinice, Maksym Zhorin, rekao je da su borbe bile mnogo žešće od bitke kod Bahmuta i da su snage Kijeva brojčano nadjačane i ima više oružja u Avdijevki.

Ruske snage od oktobra pokušavaju da napreduju prema gradu i opkolile su ga sa tri strane, ostavljajući ograničene rute za snabdjevanje ukrajinskim trupama koje su tamo ukopane.

Avdijevka, gdje je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratne populacije od 32.000, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. godine kada su Rusi započeli ustanak.

Obje strane vide Avdijevku kao ključnu za Rusiju da stekne potpunu kontrolu nad provincijama Donjeck i Lugansk i kao kapiju za grad Donjeck, čija je stambena područja granatirala Ukrajina, ponekad iz Avdijevke, kažu ruski zvaničnici.

#Rusija #trupe #Ukrajina #Svijet