Članak

TENZIJE

Pashinyan: Azerbejdžan planira rat protiv Armenije

(Patria) - Azerbejdžan planira „rat u punom obimu“ protiv Armenije, rekao je premijer Nikol Pashinyan u četvrtak, dva dana nakon što su u okršaju na njihovoj granici poginula četiri armenska vojnika.

Tenzije između dva susjeda sa Kavkaza i dalje su visoke otkako je Baku prošlog septembra u munjevitoj vojnoj ofanzivi ponovo zauzeo oblast Nagorno-Karabah naseljenu Armencima.

„Naša analiza pokazuje da Azerbejdžan želi da pokrene vojnu akciju u nekim dijelovima granice s izgledom da vojnu eskalaciju pretvori u rat punog razmjera protiv Armenije“, rekao je", Pashinyan na sastanku vlade, prenio je AFP.

„Ova namjera se može pročitati u svim izjavama i akcijama Azerbejdžana“, dodao je.

Jerevan je zabrinut da bi Azerbejdžan, ohrabren uspjehom u Karabahu, mogao napasti armensku teritoriju kako bi stvorio kopneni most do svoje eksklave Nahičivan.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev, koji je ponovo izabran ovog mjeseca, rekao je u inauguracijskom govoru u srijedu da Armenija, a ne Azerbejdžan, ima neriješene teritorijalne zahtjeve.

„Nemamo teritorijalnih pretenzija prema Armeniji. I oni bi trebali odustati od svojih
zahtjeva. Razgovor s nama jezikom ucjene skupo će ih koštati“, rekao je.

Pashinyan i Aliyev su ranije rekli da je mirovni sporazum mogao biti potpisan do kraja prošle godine, ali mirovni pregovori uz međunarodno posredovanje nisu uspjeli donijeti napredak. U utorak su obje strane jedna drugu optužile da su otvorile vatru na njihovoj nestabilnoj granici, u okršaju za koji je Armenija rekla da su poginula četiri njena vojnika.

#Armenija #Azerbejdžan #sukob #Svijet