Članak

HITNA SJEDNICA

Hoće li delegati SNSD-a i HDZ-a doći na sjednicu Doma naroda PS BiH?

(Patria) - Za danas je zakazana hitna sjednica Doma naroda PS BiH na kojoj bi se trebao razmotriti Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I) po hitnom postupku. Na prošloj sjednici 31. januara delegati SNSD-a oborili su hitnu proceduru.

Iz ove stranke nisu željeli odgovoriti da li će doći na današnju sjednicu, a delegatkinja Snežana Novaković Bursać za Patriju je rekla da će delegati SNSD-a doći u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Hitnu sjednicu je zakazao predsjedavajući Doma naroda PS BiH Kemal Ademović (SNSD), a na zahtjev šest delegata pet iz Kluba Bošnjaka i Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata.

Razlog za zakazivanje hitne sjednice je pokušaj da se usvoji Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je jedan od tzv. evropskih zakona kako BiH ne bi završila na sivoj listi FATF-a.

Iako je Ademović na sjednici 31. januara tražio da se odmah izvrši usaglašavanje, član Kolegija Dragan Čović je to odbio.

U posjeti BiH je delegacija Moneyvala koja će krajem ovog mjeseca sačiniti izvještaj na osnovu kojeg će biti ocijenjeno da li će BiH završiti na sivoj listi FATF-a.

Iz Delegacije EU su pozvali Dom naroda da do 16. februara usvoje ovaj zakon kako bi mogao stupiti na snagu dok Komitet Moneyvala ne završi svoj izvještaj.

Nije jasno ni da li će na sjednicu doći delegati HDZ-a s obzirom da je Čović i ovaj zakona vezao za paket drugih zakona koje EU traži od BiH (Zakon o sudovima, Zakon o spriječavanju sukoba interesa, a HDZ insistira i na Izbornom zakonu). No, na današnoj sjednici bit će jasno ko je zaista za evropski put, a ko radi suprotno.

Delegat Džemal Smajić kazao je za Patriju da je i on čuo informaciju da moguć scenarij da se nedolaskom delegata SNSD-a blokira održavanje sjednice.

#BiH #Domnaroda #DraganČović #SNSD