Članak

UKRAJINCI NEMAJU MUNICIJE

Bijela kuća: Postoji opasnost da Avdijivka padne u ruke ruskih snaga

Postoji opasnost da ukrajinski grad Avdijivka padne u ruke ruskih snaga, rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, navodeći kao razlog za to manjak artiljerijske municije na strani ukrajinske vojske.

(Patria) - Postoji opasnost da ukrajinski grad Avdijivka padne u ruke ruskih snaga, rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, navodeći kao razlog za to manjak artiljerijske municije na strani ukrajinske vojske.

- Nažalost, prema informacijama koje je prenijela Ukrajina, stanje je kritično s neprestanim ruskim pritiskom na ukrajinske snage iz dana u dan. Postoji opasnost da Avdijivka padne pod rusku kontrolu - ističe Kirby.

Ukrajina je saopštila da povlači svoje snage iz nekih dijelova tog istočnog grada na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdijivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnijim, s ugroženim linijama snabdijevanja, prenosi Reuters.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Donjeck i Luhansk, koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti uoči izbora u martu.

Avdijivka, u kojoj je ostalo manje od hiljadu stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donjecka pod ruskom kontrolom.

#Ukrajina #Svijet #SAD #Rusija