Članak

OPSTRUKCIJE

Delegati SNSD-a doći će u PS BiH ali ne i na hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH!?

(Patria) - Delegati SNSD-a doći će sutra u Parlamentarnu skupštinu BiH, odgovorila je Snežana Novaković-Bursać na pitanje Patrije da li će delegati SNSD-a sutra doći na hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH.

Na dodatno pitanje da li to znači da neće doći na sjednicu Doma naroda PS BiH, kazala je da je već dala odgovor.

Podsjećamo, predsjedavajući Doma naroda PS BiH Kemal Ademović (SNSD) zakazao je hitnu sjednicu za petak 16. februara, a na zahtjev šest delegata pet iz Kluba Bošnjaka i Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata.

Razlog za zakazivanje hitne sjednice je pokušaj da se usvoji Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je jedan od tzv. evropskih zakona, a delegati SNSD-a su 31. januara oborili hitnu proceduru usvajanja ovog zakona.

Iako je Ademović tražio da se odmah izvrši usaglašavanje, član Kolegija Dragan Čović je to odbio.

U posjeti BiH je delegacija Moneyvala koja će krajem ovog mjeseca sačiniti izvještaj na osnovu kojeg će biti ocijenjeno da li će BiH završiti na sivoj listi FATF-a.

Iz Delegacije EU su pozvali Dom naroda da do 16. februara usvoje ovaj zakon kako bi mogao stupiti na snagu dok Komitet Moneyvala ne završi svoj izvještaj.

S druge strane i dolazak delegata iz HDZ-a je upitan s obzirom da Čović ovaj zakon veže za paket i drugih zakona koje EU traži od BiH (Zakon o sudovima, Zakon o spriječavanju sukoba interesa, a Čović je dodao i Izborni zakon).

S obzirom da državna koalicija nije još uvijek postigla dogovor o Izbornom zakonu, upitno je da li će na sutrašnjoj sjednici biti usvojen Zakon o spriječavanju pranja novca.

Delegat Džemal Smajić kazao je za Patriju da je već čuo informaciju da je takav scenarij moguć u kojem će nedolazak delegata SNSD-a blokirati održavanje sjednice.

#blokade #Domnaroda #HDZ #SNSD #BiH