Članak

SAD

Napad na paradi pobjednika Super Bowla, ubijena žena, 22 osobe ranjene

(Patria) - Jedna osoba je poginula, a 22 su ranjene u napadu u Missouriju na kraju pobjedničke parade Kansas City Chiefsa, koji su osvojili ovogodišnji Super Bowl. Osmero ljudi je zadobilo povrede opasne po život, a sedmero ih je teško povrijeđeno te bi njihove povrede također mogle biti opasne po život, rekli su dužnosnici.

Među ranjenima je i devetero djece, ali očekuje se da će se svi oporaviti. Policija je saopćila kako je uhapsila trojicu osumnjičenih za povezanost s pucnjavom.

Hici su ispaljeni zapadno od Union Stationa, željezničke postaje u centru Kansas Cityja, gdje je parada završila oko 14 sati po lokalnom vremenu. Na licu mjesta bile su hiljade ljudi.

Šef policije Kansas Cityja Stacey Graves rekao je da su policajci odmah reagirali i brzo otvorili istragu. U akciju su krenuli i vatrogasci koji su pružili pomoć ozlijeđenima.

Više od 800 policajaca već je bilo na mjestu događaja kako bi pratili paradu, rekli su dužnosnici.

U izjavi se američki predsjednik Joe Biden osvrnuo i na problem oružanog nasilja u zemlji. "Današnji događaji trebali bi nas dirnuti, šokirati, posramiti nas i potaknuti u akciju", rekao je, pozivajući na reformu zakona oružja kojoj bi cilj bio zabraniti jurišno oružja u SAD-u.

#pucnjava #SAD #Svijet