Članak

EVROPSKI GIGANT

Njemačka prestigla Japan i sada je treća najveća ekonomija na svijetu

(Patria) - Japan je pao ispod Njemačke na listi najvećih svjetskih ekonomija, pokazali su zvanični podaci u četvrtak, dok se predviđa da će Indija preskočiti obje za nekoliko godina, javio je AFP.

Uprkos rastu od 1,9 posto, nominalni bruto domaći proizvod Japana u 2023. godini u dolarima iznosio je 4,2 biliona dolara, pokazuju vladini podaci, u poređenju sa 4,5 biliona dolara za Njemačku, prema podacima objavljenim prošlog mjeseca.

Promjena pozicija prvenstveno odražava nagli pad jena u odnosu na dolar, a ne njemačku ekonomiju koja je 2023. godine pala za 0,3 posto, nadmašujući Japan, kažu ekonomisti. Japanska valuta je oslabila za skoro petinu u 2022. i 2023. godini u odnosu na američki dolar, uključujući oko sedam posto prošle godine.

To je dijelom zbog toga što je u nastojanju da poveća cijene Banka Japana zadržala negativne kamatne stope, za razliku od drugih velikih centralnih banaka koje su povećale troškove zaduživanja kako bi se borile protiv rastuće inflacije.

Njemački proizvođači koji su u velikoj mjeri zavisni od izvoza posebno su pogođeni skokom cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu. Najveću evropsku ekonomiju kočilo je i podizanje kamatnih stopa Evropske centralne banke u eurozoni, kao i neizvjesnost oko njenog budžeta i hronični nedostatak kvalifikovane radne snage.

Japan se također u velikoj mjeri oslanja na izvoz, posebno na automobile, iako je slab jen, koji čini izvoz jeftinijim, pomogao velikim firmama poput Toyote da nadoknade slabost na ključnim tržištima kao što je Kina. Ali Japan pati više od Njemačke u smislu nedostatka radnika jer njeno stanovništvo se smanjuje, a natalitet ostaje nizak, pa ekonomisti očekuju da će se jaz između dvije ekonomije povećati.

Podaci od četvrtka pokazali su da se japanska ekonomija smanjila za 0,1 posto na kvartalnom nivou u posljednja tri mjeseca 2023. godine, čime su nedostajala tržišna očekivanja rasta od 0,2 posto. Rast u trećem kvartalu je također revidiran naniže na negativnih 0,8 posto, što znači da je Japan bio u tehničkoj recesiji u drugoj polovini 2023. godine.

Tokom godina procvata 1970-ih i 80-ih, neki su predviđali da će Japan postati najveća svjetska ekonomija. No, katastrofalno pucanje japanskog balona imovine početkom 1990-ih dovelo je do nekoliko „izgubljenih decenija“ ekonomske stagnacije i deflacije. Kada je 2010. godine Japan pretekla Kina, čija je ekonomija sada oko četiri puta veća, to je izazvalo veliko preispitivanje.

Još više poniženja dolazi sa Indijom za koju se predviđa da će prestići Japan 2026. i Njemačku 2027. godine u smislu proizvodnje, iako ne u BDP-u po glavi stanovnika, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

#Japan #Njemačka #Ekonomija