Članak

RAZGOVORI

Macron rekao Netanyahuu da operacije u Gazi moraju prestati i da je broj mrtvih nepodnošljiv

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je broj mrtvih u Gazi „nepodnošljiv“ i da izraelske operacije tamo „moraju prestati“, saopšteno je iz ureda predsjednika, prenio je AFP.

U telefonskom razgovoru u kojem je Macron pooštrio ton, on je izrazio „čvrsto protivljenje“ izraelskoj ofanzivi u gradu Rafah, rekavši da bi to „moglo samo dovesti do humanitarne katastrofe novih razmjera“ i stvoriti novi rizik od regionalne eskalacije, navodi se u saopštenju.

Francuski lider je naglasio da bi sporazum o prekidu vatre trebao biti postignut „bez daljeg odlaganja“, dodajući da bi takav sporazum trebao „garantovati zaštitu svih civila i ogroman priliv hitne pomoći“. On je rekao da je nedostatak dovoljnog pristupa „stanovništvu u apsolutnoj humanitarnoj hitnoj situaciji neopravdan“, saopštio je njegov ured. Rekao je da je „imperativ otvoriti luku Ashdod“ u Izraelu sjeverno od Pojasa Gaze, „direktnu kopnenu rutu od Jordana i svih prijelaza“.

Francuski predsjednik je također pozvao „premijera i sve izraelske lidere da imaju hrabrosti da svojim sugrađanima ponude budućnost mira“, za koju vjeruje da samo „stvaranje palestinske države“ može postići, navodi se u saopštenju.

Francuska je u utorak saopštila da uvodi sankcije protiv 28 „ekstremističkih izraelskih
doseljenika“ koje optužuje da su počinili kršenje ljudskih prava palestinskih civila na okupiranoj Zapadnoj obali. Francuska traži sankcije i na evropskom nivou, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

#EmmanuelMacron #Izrael #Palestina #Svijet