Članak

IZVJEŠTAJ ZA 2022.

Hrvatski Sabor danas o položaju Hrvata u BiH

Hrvatski sabor danas će raspravljati o Izvještaju o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

(Patria) - Hrvatski sabor danas će raspravljati o Izvještaju o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Izvještaju podsjećaju da je 2022. u BiH bila izborna godina.

Također ukazuju na "pojačan angažman svih hrvatskih institucija prema međunarodnoj javnosti kako bi se ukazalo na potrebu poštivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i podstaklo međunarodnu zajednicu na provedbu ustavne i izborne reforme u toj državi kojom će biti zagarantovana ravnopravnost Hrvata i prava svih građana."

"Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. decembra 2022.", ističu iz hrvatskog ministarstva.

Kako se dodaje, Hrvatska je u 2022., u odnosu na godinu prije, izdvojila znatno veća novčana sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kako bi poboljšala položaj hrvatskog naroda.

"Robna razmjena između dviju država iznosila je 3,9 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 50,6 posto.

Hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 2,5 milijardi eura, a uvoz 1,4 milijarde eura. Bosna i Hercegovina je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske", navodi se u Izvještaju.

#Hrvatska #Sabor #Region