Članak

NIJE SAOPŠTIO DETALJE

Putin tvrdi da su ruski naučnici na korak od vakcine protiv raka

Nadam se da će se uskoro učinkovito koristiti kao metode individualne terapije - kazao je Putin, ne preciziravši na koje bi vrste raka te vakcine djelovale i na koji način.

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je jučer da su ruski naučnici blizu stvaranja vakcine protiv raka, koja bi uskoro mogla biti dostupna pacijentima.

Putin je na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti saopštio da su ruski naučnici "vrlo blizu stvaranja takozvanih vakcina protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije".

- Nadam se da će se uskoro učinkovito koristiti kao metode individualne terapije - kazao je Putin, ne preciziravši na koje bi vrste raka te vakcine djelovale i na koji način.

Brojne zemlje i kompanije rade na vakcinama protiv raka. Prošle godine Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpisala je sporazum s njemačkom kompanijom BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju "personalizovano liječenje raka", s ciljem dosezanja 10.000 pacijenata do 2030.

Farmaceutske kompanije Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalnu vakcinu protiv raka za koju je studija u srednjem stadiju pokazala da nakon tri godine liječenja upola smanjuje mogućnost povratka ili smrti od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Trenutno postoji šest licenciranih vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuje više vrsta raka, uključujući i rak vrata maternice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i vakcine protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre.

#Rusija #VladimirPutin #Svijet