Članak

U APRILU I MAJU

Raspisani predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji

Sjeverna Makedonija raspisala je jučer predsjedničke i parlamentarne izbore.

(Patria) - Sjeverna Makedonija raspisala je jučer predsjedničke i parlamentarne izbore.

Prvi krug izbora za šefa države bit će održan 24. aprila, a drugi krug zajedno s parlamentarnim izborima 8. maja, javljaju tamošnji mediji.

- Danas sam, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i ustavom predviđenim rokovima potpisao odluke o raspisivanju izbora za predsjednika Sjeverne Makedonije i za poslanike u Sobranju - rekao je predsjednik Parlamenta Jovan Mitreski u srijedu.

Naveo je da će prvi krug sedmih predsjedničkih izbora biti održan 24. aprila 2024., dok će drugi krug biti istog dana kada i glasanje za 11. parlamentarne izbore - 8. maja.

U pripremi za održavanje parlamentarnih izbora u januaru ove godine, 100 dana prije izbora, formirana je tehnička vlada čiji je predsjednik Talat Džaferi.

Džaferi je jučer upozorio da se ne isključuje mogućnost stranog utjecaja na predstojeće izbore, ali da je njegova zemlja spremna izboriti se s takvim izazovima.

- U svakom slučaju, to je procjena i države i međunarodnih partnera. Iskustveno, kroz izborne procese u drugim državama koji su se odvijali u prethodnom periodu, nije isključena mogućnost takvog utjecaja s obzirom da već ima indicija kroz lažne vijesti, zloupotrebe medijskog prostora, da se ide u tom pravcu - izjavio je Džaferi državnoj agenciji MIA.

#Region #SjevernaMakedonija #izbori